1

У Києві, в Десятинному монастирі УПЦ на честь Різдва Пресвятої Богородиці можна прикластися до десниці великомученика Георгія Побідоносця.

Мощі прибули зі Святої Гори Афон з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

Ковчег з десницею святого Георгія перебуватиме в обителі до початку Великого посту. Щодня біля святині звершуються молебні з акафістами про мир в Україні.

Відео дня
2

Десниця (права рука) великомученика Георгія Побідоносця на Святій Горі Афон знаходиться в обителі Ксенофонт, соборний храм якої освячений на честь цього святого.

3

Святий великомученик Георгій Побідоносець був родом з Каппадокії. Він народився в багатій християнській сім'ї. Його батька замучили за сповідування Христа, коли Георгій був ще маленьким. Разом з матір'ю вони переселилася в Палестину, на її батьківщину.

Вступивши на військову службу, Георгій відрізнявся серед інших воїнів своїм розумом, хоробрістю, фізичною силою та красою. За хоробрість, якою він відзначився в бою, трибун Георгій став улюбленцем імператора Діоклетіана

Після смерті матері він роздав усе майно і звільнив рабів. Одного разу на нараді імператора та патриціїв про винищення християн Георгій викрив їх в жорстокості і несправедливості, й оголосив себе християнином.

Не погоджуючись на вмовляння відректися від Христа, Георгій був підданий жорстоким тортурам. Імператор запропонував йому стати своїм співправителем, якщо він принесе жертву язичницьким богам. Георгій пішов з правителем до капища, але замість жертвопринесення - вигнав звідти бісів, які мешкали в статуях, тому вони впали і розбилися. Тоді йому мечем усікли голову. Це сталося в 303 році.

Святий великомученик Георгій Побідоносець є небесним покровителем воїнів і хліборобів. Йому також моляться про дарування миру, про захист від зла, про зцілення від хвороб.

Фото: pilgrims.in.ua.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".