Монастир Святого Пантелеймона

Побачити Афон "серцем українця": у Києві відкрилася виставка картин з видами усіх монастирів Святої Гори (фото)

14:36, 07.02.2018
10 хв.

Колекцію картин з видами всіх 20 монастирів Афона написав заслужений художник України Василь Красьоха за підтримки БФ "Православний спадок України на Святій Горі Афон". Про виставку – у репортажі «УНІАН-Релігії».

Колекцію картин з видами всіх 20 монастирів Афона написав заслужений художник України Василь Красьоха за підтримки БФ "Православний спадок України на Святій Горі Афон". Про відкриття виставки – у репортажі «УНІАН-Релігії».

Зануритися в атмосферу однієї з найбільших святинь Православ’я, зазирнути у невідомі чернечі обителі і в одному місці побачити усі монастирі Святої Гори одночасно – тепер усе це цілком можливо, адже у столичному мистецькому центрі "Шоколадний будиночок" 6 лютого відбулося урочисте відкриття виставки "Мальовничий Афон в українських фарбах".  

Колекцію картин з видами всіх 20 монастирів Афона написав заслужений художник України Василь Красьоха за підтримки БФ "Православний спадок України на Святій Горі Афон". Про відкриття виставки – у репортажі «УНІАН-Релігії».

Відео дня
Зліва направо: владика Іона, Володимир Шкуров, Василь Красьоха та Андрій Ус

Коли таланту створюють умови…

Історія цієї колекції розпочалася із доленосної зустрічі митця Василя Красьохи і виконавчого директора благодійного фонду «Православний спадок України на Святій Горі Афон» Андрія Уса.  

Монастир Григоріат

«У 2016 році ми познайомилися із паном Василем, у нього тоді було палке бажання намалювати усі монастирі Афона, і нам ця ідея сподобалась. Зі свого боку ми займалися організаторськими питаннями, домовлялися з усіма монастирями на Афоні, щоб художник там міг перебувати по декілька днів і мав умови для творчої праці», - розповів Андрій Ус.

Монастир Есфігмен

Сам художник під час написання колекції двічі відвідував Святу Гору – у Великий піст та після Великодня. Зрештою, з-під пензля митця вийшла унікальна на сьогодні серія картин з видами усіх монастирів Афона.

монастир Діонісія

«З якоїсь благодаті після першої поїздки ще у 2011 році у складі невеличкої  групи у мене виникло бажання відтворити усі монастирі - настільки був ними вражений. На Святій Горі одразу потрапляєш у атмосферу її життя. Це і відповідний режим, бо потрібно о четвертій ранку вже вставати на молитву, коли ще зовсім темно, і світять лише лампадки. Потім ти потрапляєш до храму, де є мозаїки, ікони, фрески – і усе це старовинне», - розповідає Василь Красьоха.

Столиця Святої Гори Афон Карея

Повна і унікальна колекція

У колекції представлені усі двадцять афонських монастирів. Крім того, є картини столиці Афону і два скити – Андріївський та Іллінський, який унікальний тим, що його заснував українець за походженням – Паїсій Величковський. Крім картин афонських монастирів, на виставці представлені невеликі етюди головних соборних храмів кожного монастиря.

Монастир Ватопед

«Ця виставка є справді унікальною. До цього у багатьох художників були якісь роботи після відвідування Афона – вони зображували людей, ченців, ігуменів. Але повної колекції видів афонських монастирів не було, тому ця колекція є на сьогоднішній день єдиною в Україні», - зазначив Андрій Ус.

Монастир Ксенофонт

Велика Лавра і малий Костамонит

Під час мандрівки Святою Горою художнику довелося побувати у великих і малих обителях Святої Гори, кожна з яких є унікальною, і залишила слід в душі автора. Втім, Василь Красьоха зізнається - найбільше його вразили два афонських монастирі.

Монастир Зограф

«У кожному монастирі - своя історія, свій уклад. Але найбільше вразили монастирі Ватопед і Велика Лавра. Вона є найдревніша і найвіддаленіша, вона збережена у своєму історичному стані, адже майже не перебудовувалася, а тільки добудовувалася», - розповідає митець.

Монастир Хіландар

Крім того, художник вважає особливим «дивом» те, що завдяки організації поїздки Фондом, йому вдалося побувати у найзакритіших обителях Святої Гори, куди зазвичай суворі чернечі устави навіть не допускають паломників.

Монастир Костамоніт

«Є такі віддалені монастирі, як Костамонит, де монахи не дуже хочуть приймати паломників. І люди навіть дивувалися, як я міг туди потрапити, ще й дві ночі там переночувати – це якесь диво! Ніколи ще такого не було, щоб паломнику було дозволено дві ночі у цьому монастирі перебувати. Але саме тут, у глибинці, відчувається і особлива глибина молитви. І, коли перебуваєш зранку на літургії у цьому монастирі, то ця молитва усередині тебе тримається увесь день», - поділився враженнями від поїздки на Святу Гору художник.

Екс-посол України у Греції (зліва) привітав художника з відкриттям виставки

Побачене «крізь переломлення серця»

На урочистому відкритті виставки були присутні і поважні гості. Зокрема, екс-посол України у Греції Володимир Шкуров привітав художника з відкриттям виставки і відзначив діяльність БФ «Православний спадок України на Святій Горі Афон» у розвитку українсько-грецьких культурних зв’язків.

Велика лавра

На виставці було присутнє і духовенство Української Православної Церкви, зокрема – намісник київського Троїцького Іонинського монастиря, голова Синодального відділу УПЦ у справах молоді, архієпископ Іона (Черепанов). Владика зазначив важливість організованої виставки, яка дає змогу побачити Афон «серцем українця».

«У нас є дуже багато фотографій зі Святої гори, вже проходили фотовиставки, присвячені Афону. Ми багато про Святу Гору знаємо з Інтернету. Але, дуже важливо побачити Святу Гору Афон не крізь переломлення оптики, безбожного скла і лінзи, а - крізь наше слов'янське серце і наше українське око. І дуже важливо те відчуття, яке людина отримала на Святій Горі, донести до нас, до українців. Сподіваюся, цю виставку побачать не лише у Києві, адже вона несе у собі як творче, так і релігійне значення», - зазначив архієпископ.

Намісники критського (зліва) та українського (посередині) монастиря відзначили цінність художніх робіт

Щиро і професійно

Почесним гостем заходу у «Шоколадному будиночку» був намісник монастиря Владичиці Ангелів - Гувернет на острові Крит, відомий письменник і учень преподобного Паїсія Святогорца, архімандрит Іриней (Верікакіс). Грецький гість висловив своє захоплення роботами українського художника, зазначивши, що ця виставка «відображає Святу Гору у серці Києва».

У колекції представлені 20 монастирів, столиця Афону і два скити

«Я дуже радий, що Свята Гора відобразилася через ці картини у серці Києва, і стала через канву цієї виставки частиною Києва як міста. Для тих, хто не може приїхати на Афон - це дуже хороше перше враження про Святу Гору. Щоб жінки, які не можуть приїхати на Афон, не дуже сумували з цього приводу, адже у них є сама Пресвята Богородиця, яка є найвеличнішою і найнеповторнішою жінкою усіх епох. І я смиренно раджу усім прийти сюди, побачити роботи пана Василя, і отримати відчуття і переживання Святої Гори поза електронних сучасних засобів», - висловився архімандрит Іриней.

Відвідувачі виставки відзначали особливу атмосферу культурного заходу

Також на заході був присутній колега Василя Красьохи по творчому цеху – художник Василь Мазур, який оцінив професіоналізм колекції та побажав майстру творчих успіхів.

«Професійно зроблена колекція, у ній є почуття душі. Художник постарався і вклав туди своє вміння і душу, це відчувається. Красиві мотиви, добре і професійно зроблено. Василь - відмінний художник, завжди був на курсі у нас в перших рядах і я радий, що йому вдалося втілити свою мрію не лише душевно, а й на полотні», - зазначив Василь Мазур.

У колекції представлені 20 монастирів, столиця Афону і два скити

Душевна атмосфера і щирі посмішки

Про свої враження розповіли й інші відвідувачі виставки, які відзначали особливу атмосферу культурного заходу. Музичний супровід створював вокальний ансамбль «Perfectum».

«У цілому атмосфера заходу дуже порадувала. Дуже все було душевно, багато приємних гостей, приємно, що нас відвідали такі великі гості з Критської Церкви. Дуже багато яскравих посмішок, усі перейнялися цією чудовою атмосферою Святого Афона. Я сам неодноразово бував у цьому Божому місці. І за допомогою такого чудового художника всі ми тут водночас опинилися під покровом Пресвятої Богородиці», - сказав Олексій Модженко.

 Колекція на сьогодні є унікальною для України

Та, напевно, найбільш вдячними за можливість доторкнутися через мистецтво до Святої Гори були жінки, присутні на відкритті виставки.

«Дійсно, душевні картини, відчувається щирість у передачі атмосфери Афону. Нам, жінкам, недоступні ці місця. Але тут ми можемо дивитися на монастирі завдяки картинам», - висловила своє захоплення Марія Петрова.

«Дуже сподобалася виставка. Я бачила фото цих монастирів, а тут дивуєшся, як можна було все це створити - ченці не самі будували, їм Божа Матір допомагала», - також поділилася враженнями Тетяна Ігнатова.

У планах організаторів - показати виставку у регіонах України

Кожна з картин афонської колекції Василя Красьохи – це окремий і самостійний витвір мистецтва, що передає красу якоїсь святої обителі. Але, тільки складаючись пазлами у велику колекцію, ці роботи передають усю велич і могутність Афону. Саме тому художник прагне зберегти цілісність цієї колекції , а керівництво БФ вже планує показати "Мальовничий Афон в українських фарбах" у регіонах нашої країни.

Всі картини цієї серії Василь Красьоха передав в дар БФ «Православний спадок України на Святій Горі Афон».

У Києві ж виставка, що відкрилася у «Шоколадному будиночку», триватиме до 20 лютого. А за попередньою домовленістю із Фондом, можливе безкоштовне відвідування виставки для груп відвідувачів.

Дарина Чугаєвська, "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся