7

Православні християни 3 лютого (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Максима Грека.

Михайло Триволис, майбутній святий Максим Грек, народився в 1470 році в місті Арто в Албанії. Батьки його були родом з Греції, тому і святий отримав прізвисько Грек.

Примітно, що з династії Триволис відбувався один з Константинопольських Патріархів. Дядько святого Максима, Дмитро Триволис, був другом Фоми Палеолога - брата візантійського імператора Костянтина XI і батька Софії Палеолог, дружини князя Московського Івана III.

Відео дня

Михайло Триволис, майбутній святий Максим, в молодості любив подорожувати. У 1480 році він відвідав грецький острів Корфу. Тут, під керівництвом Іоанна Мосха, вивчав класичні науки. Преподобний відвідав Падую, Феррару, Болонью, Флоренцію, Рим, Мілан, Венецію, Париж і деякі міста сучасної Німеччини.

Максим Грек був католиком-домініканцем. З 1498 по 1502 рік він працював у Венеції секретарем Джованні Піко де ла Мірандоли. Також був викладачем грецької мови і переписував твори отців Церкви. Потім він переїхав до Флоренції, де прийняв чернецтво в домініканському монастирі святого Марка.

У той час схоласт Іоанн Ласкаріс, побувавши на Святій Горі, привіз до Флоренції стародавні грецькі рукописи. Вони дуже зацікавили преподобного Максима.

У 1504 році святий Максим вирушив на Афон, в обитель Ватопед, де знаходилася велика бібліотека. Так він став цікавитися православ'ям і через рік прийняв чернечий постриг з ім'ям Максим - на честь преподобного Максима Сповідника.

Протягом 10 років преподобний Максим на Святій Горі виконував послух - збирав милостиню для святогорських монастирів.

Святий Максим написав багато праць, в яких виступав проти забобонів, астрології, єресі, тлумаченні снів та ворожінь.

Преподобного, після бесіди з турецьким послом, звинуватили в державній зраді Великого князівства Московського, куди він прибув на запрошення князя для написання перекладів з грецької. Святого звинуватили у співробітництві з турецькою владою, щоб ввести їхні війська в Московське князівство. У квітні 1525 року церковний суд засудив Максима до заслання в Волоколамський монастир.

Під час ув’язнення в Волоколамському монастирі, преподобний Максим жив у тісній, сирій келії, яка навіть не провітрювалася. У приміщенні відчувався запах гнилі та диму. Святого відлучили від Причастя і заборонили відвідувати церковні богослужіння.

Святий Максим писав, що під час ув'язнення його відвідав ангел, який сказав йому, що завдяки цим страждань він уникне вічних мук. У той час він також склав канон Святому Духу, текст якого він написав вугіллям на стіні келії.

У 1531 році святого Максима звинуватили в неточності перекладів. Йому не дозволяли причащатися - відлучив його митрополит Даниїл і дозволити йому долучитися міг лише він. Митрополит Макарій порадив святому Максиму прикинутися вмираючим і причаститися. Але святий не погодився на обман.

Преподобний передбачив смерть сина царя Іоана IV Грозного. У 1553 році він умовляв царя відмовитися від паломництва в Кирилів монастир і подбати про вдів і сиріт, які стали такими в результаті походу правителя на Казань. Але цар Іоан не послухався і відправився в паломництво, під час якого втратив 8-місячного сина Дмитра.

За рік до смерті зі святого зняли звинувачення.

Святий Максим помер в Троїцькому монастирі, в Сергіевому Пасаді, в день пам'яті свого небесного покровителя преподобного Максима Сповідника - 3 лютого. Похований був біля північно-західної стіни Свято-Духівського храму.

Пам'ять святого Максима Грека відзначається 3 рази в році. 3 лютого - в день смерті, 19 липня - в день всіх Радонежських святих і в день собору Тверских святих.

Під час обретіння нетлінних мощей святого Максима в 1591 році 16 осіб отримали зцілення.

Був канонізований на Помісному соборі в 1988 році.

Преподобний Максим Грек є небесним покровителем вчених, богословів, перекладачів, учнів, місіонерів, катехитів та апологетів.

Йому моляться, щоб краще розуміти вчення Православної Церкви, звернення до істинної віри сектантів, у нього просять допомоги під час гоніння на віру та несправедливих утисків влади, просять допомоги в боротьбі з відчаєм і депресією.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" для "УНІАН-Релігії".