1

Афонський монах розповів, як позбутися депресії і де лікувати душевні травми

11:02, 24.01.2018
5 хв.

Афонські ж ченці нагадують нам, що коріння психічних розладів необхідно шукати у душевних ранах, які може зцілити тільки Божественна благодать. 

За статистикою Всесвітньої організації здоров'я сьогодні від психічних розладів, що супроводжуються депресивними станами, страждає кожна четверта людина у світі. При цьому в європейських країнах кожен десятий лікарняний доктора виписують із діагнозом депресія, від якої сучасні люди посилено лікуються антидепресантами, тренінгами особистісного росту і навіть спеціальними дієтами, що підвищують гормони щастя. 

Афонські ж ченці нагадують нам, що коріння психічних розладів необхідно шукати у душевних ранах, які може зцілити тільки Божественна благодать. 

Настоятель келії Святої Анни Святої Гори Афон архімандрит Антипа розповів про те, як долати душевні болі, не вдаючись до допомоги психологів.

Відео дня

Настоятель келії Святої Анни зазначає, що психологічні проблеми у сучасному світі з'являються у людей у ранньому дитинстві, тому навіть монахи, які в молодому віці приходять на Святу Гору, мають тягар душевних травм.

«Сьогодні діти вже з раннього віку душевно поранені. І серед тих, хто приходить у чернецтво, багато хто приходить душевно пораненими, навіть душевно втомленими.

Оскільки, чим раніше людина пізнає гріх, зазнає його, вчиняє його, тим більше гріх обтяжує її душу. І ми бачимо зовсім молодих хлопців, які у їхньому віці повинні буквально літати, але вони приходять до нас уже надзвичайно втомленими із тим, щоб прийняти тягар, який і сам по собі важкий.

Нелегко жити чернечим життям саме з тієї причини, що твої безневинні дитячі роки обтяжили твою душу чимось, що завдало їй рани. Іноді люди у цьому не винні, тому що багато хто з них прийшли із розведених чи зруйнованих сімей. Але їхні душі також обтяжені через гріх, який так щедро сьогодні пропонується дияволом через усі сучасні засоби», - розповідає архімандрит Антипа.

Афонський чернець пояснює, що, беручись лікувати рани людської душі, психологи не можуть дати істинних ліків від душевного болю, і тільки Церква є головною лікарнею від психічних недуг.

«Деякі люди звертаються до психологів, але зазвичай вони знову повертаються у Церкву до духівників. Адже психологи слідують якійсь методиці, але самі не мають ясних відповідей. У більшості з них самих, як правило, є проблеми. І психологи часто заплутують людей ще більше.

Справжня ж лікарня наших душ - це Церква. У Церкву ми всі приходимо, як недужі приходять у лікарню. Ми приходимо не щоб виправити - а щоб виправитися. Не для того, щоб змінити - а щоб змінитися самим. І, чим довше ми живемо згідно з вказівками Церкви, згідно із Законом Божим (оскільки саме Церква продовжує рятівну місію Господа), тим більшою мірою зменшуються і наші психологічні труднощі, число яких у наш час, на жаль, збільшилося саме з тієї причини, що ми не шукаємо Христа», - говорить ігумен келії Святої Анни.

Причиною ж усіх психологічних і душевних хвороб людини є гріх, позбавлятися від якого потрібно, перш за все, прагненням до святості.

«Ми чомусь вважаємо, що святість - це дар, який дається небагатьом - тим, хто, можливо, викликає велику симпатію у Бога. Але це помилка. Святість - це дорога, по якій ми повинні іти всі, тому що ніхто не може увійти до Раю, якщо не пройде по цій дорозі. Святість - це борг і обов'язок усіх нас. На цьому шляху тільки Церква може виступити помічником і справжнім лікарем. Тому що її засновник - Глава Церкви. Ми знаємо, що Церква - Таємниче Тіло Христа, а Глава Церкви - єдиний лікар наших душ і тілес», - вчить архімандрит Антипа.

Ліки ж від депресій для кожного християнина - це безперервна молитва і любов до Христа, яка наповнює серця благодаттю, затягуючи всі душевні рани, - говорить ігумен афонської келії Святої Анни.

«Великий старець отець Порфирій радив усім здоровим, і ще в більшій мірі тим, хто відчуває психологічні труднощі, одні єдині ліки - любов до Христа. Я б іще додав молитву, оскільки нам її також не вистачає. Часто ми приходимо до Церкви і скаржимося на життя - і хворі і здорові, нам увесь час щось потрібно. Але при цьому ми забуваємо про хвалу. Люди, які весь час славлять Бога, мають внутрішню повноту, і душевні рани у них затягуються дуже швидко.

Отже, ті, хто переживає складні душевні стани, повинні взагалі вести інтенсивне духовне життя, мати духівника, брати участь у Таїнствах. Але також повинні мати і літургійне виховання, щоб вони знали, у першу чергу, про Таїнство Божественної Євхаристії і причащалися якомога частіше, якщо їм дозволяє духівник. І, щоб вони не сумнівалися, що з часом ці душевні рани, які, на жаль, помножуються у наш час, зціляться», - пояснює афонський монах.

Дарина Чугаєвська, за відеоматеріалами зі Святої Гори Афон

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся