1

Феодосій митрополит Трапезундський - святий ігумен афонського монастиря, якого поважав імператор

10:36, 24.01.2018
1 хв.

Православні християни 24 січня відзначають день пам'яті святителя Феодосія, ігумена афонського монастиря Філофей, митрополита Трапезундського.

Православні християни 24 січня відзначають день пам'яті святителя Феодосія, ігумена афонського монастиря Філофей, митрополита Трапезундського.

Святитель народився в 1300 році в грецькому селищі Кориця, неподалік від Касторійських гір.

Примітно, що його рідний молодший брат, Діонісій, також був афонським святим.

Відео дня

Освіту святий Феодосій отримав в Константинополі, при Патріархії. У 18 років прийняв чернецтво і був висвячений на священика.

Потім відправився на Афон, в обитель Філофей. Тут Феодосій проводив суворе подвижницьке життя. Пізніше його обрали ігуменом обителі.

Потім до Феодосії прибув його рідний брат, який прийняв на Святій Горі чернецтво з ім'ям Діонісій, який став ктитором однією з афонських обителей.

Відомо також, що святий Феодосій одного разу потрапив у полон до піратів. Його викупили християни і привезли до Константинополя, де він став ігуменом Манганського монастиря.

Пізніше святий Феодосій був обраний митрополитом Трапезундської Церкви. Святий користувався особливим становищем у імператора.

Преподобний Діонісій прибув до брата в Трапезунд. Він розповів про потреби - початок будівництва обителі святого Іоанна Предтечі. Святитель Феодосій повідомив про це імператору, який виділили на будівельні роботи необхідну суму.

Святитель помер у 1392 році в місті Трапезунді.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся