1

Преподобномученик Роман: афонський святий, який після смерті опинився в Англії

11:54, 18.01.2018
3 хв.

Православні християни 18 січня відзначають день пам'яті афонського святого - преподобномученика Романа.

Православні християни 18 січня відзначають день пам'яті афонського святого - преподобномученика Романа.

Святий преподобномученик Роман був родом з Карпенісі (Греція). Він народився в православній родині, довгий час залишався безграмотним, тому і про догми віри знав мало.

Одного разу він, почувши розповідь про Гроб Господній, захотів відвідати Єрусалим. Так він відправився в паломництво на Святу Землю.

Відео дня

Роман відвідав лавру святого Савви Освяченого. Там він дізнався про мучеників і їхні страждання за Христа, для отримання майбутніх вічних благ, про що раніше йому було не відомо.

Повернувшись до Єрусалиму, він сказав Патріарху, що бажає стати мучеником. Але святитель відговорив його, щоб не накликати гнів мусульман на християн.

Роман не залишав свого наміру. Він відправився в Солунь, і представ перед суддею, визнав, що він християнин, а мусульманську віру поносив, як хибну. Суддя наказав бити його без пощади. Вирок виконали. Святого примушували відректися від Христа, але він залишався непохитним у своїх переконаннях.

Тоді в місто прибув капітан солунської галери. Він став просити у судді мученика для корабельної служби, запевняючи, що таке покарання буде більш жорстоким - на галері він буде мучитися все життя. Мусульманам сподобалася така пропозиція, вони подарували мученика капітану.

Святому поголили бороду та волосся, прикували на галері й змусили гребти веслом. Пізніше один з друзів капітана, який був християнином, викупив його і привів на Святу Гору.

На Афоні Роман став учнем духівника та подвижника, преподобного Акакія, який виконував подвиг безмовності в скиту обителі Кавсокалівіт. Бажання Романа були спрямовані до подвигу мучеництва. Він розповів про це старцю. Обидва, і старець, і його учень, наклали на себе на кілька днів піст, і стали посилено молиться, щоб Господь вказав, як правильно вчинити.

Незабаром преподобний Акакій отримав одкровення, що є воля Божа, щоб Роман звершив подвиг мучеництва.

На свято П'ятидесятниці, в чернечому одязі Роман відправився в Константинополь. Там він зловив собаку, прив'язав до свого поясу й водив її з собою базаром. Турки дивувалися й запитували, чому він так робить. Відповів святий: «щоб годувати її, як християни годують вас, агарян». Від таких слів турки розлютились, почали бити його, а потім привели до візира, який віддав його на муки.

Слуги кинули його в сухий колодязь, куди зазвичай кидають вбивць. Там його тримали протягом 40 днів без води та їжі. Потім його привели на місце страти й усікли голову мечем. Над мощами мученика протягом 3 днів сяяло неземне світло.

Тоді там стояв англійський корабель. Мощі святого відвезли до Англії. Один християнин омочив у крові святого мученика платок, який знаходиться нині в обителі Дохіар на Святій Горі.

Пам'ять святого мученика Романа відзначається двічі - 18 січня і 1 березня (за новим стилем).

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся