Монастырь Кутлумуш / фото из открытых источников

Ченці афонського монастиря Кутлумуш написали відкритий лист про "македонське питання"

14:26, 16.01.2018
2 хв.

Протягом минулого тижня в грецьких ЗМІ активно обговорювалася інформація, що уряд Греції під впливом США та ЄС готовий визнати назву «Македонія» за К.Ю.Р.М. (Колишньою югославською республікою Македонія).

Протягом минулого тижня в грецьких ЗМІ активно обговорювалася інформація, що уряд Греції під впливом США та ЄС готовий визнати назву «Македонія» за К.Ю.Р.М. (Колишньою югославською республікою Македонія).

Священний Синод Елладської Православної Церкви виступив проти. Братія афонського монастиря Кутлумуш також написали відкритого листа, щодо цього питання.

«Свята Гора Афон, як природна та духовна частина Македонії на початку ХХ століття, виступила проти волі великих держав і боролася за те, щоб Македонія залишалася грецькою. Ми не можемо залишитися осторонь і сьогодні.

Відео дня

Ми не розуміємо, чому ім'я, яке з історичної та культурної точки зору повністю належить одному народу і державі, слід передати іншій державі, громадяни якої не мають ніякої історичного, національного та культурного зв'язку з цією назвою.

Широко відомо й багато разів підтверджено, що населення Скоп'є не має нічого спільного з назвою Македонія і не має ніякого права претендувати на неї як на назву своєї держави», - переконані насельники афонської обителі Кутлумуш.

Святогорці також звернулися до всіх Помісних Церков: «Ми хочемо застерегти народи (і Помісні Церкви) від того, щоб вони стали знаряддями, що обслуговують політичні та (що особливо страшно) чужі інтереси... Наша гідність полягає в збереженні загального благословення та відповідальності Православної віри і передання, які об'єднують племена, народи та культури в ім'я Христове».

*** Право Греції на назву «Македонія» відстоюють багато старців і духівників Святої Гори.

Наприклад, преподобний Паїсій Святогорець з 1977 року говорив про македонську проблему. Старець повісив у своєму архондаріку текст з книги пророка Даниїла, в якому розповідається про царя Олександра. Біля тексту він помістив велику паперову ікону ангела з сербської обителі так, що ангел вказував на текст.

Колишню Югославську республіку Македонія старець Паїсій порівнював з будівлею, спорудженою наполовину з цегли, і з халви, в формі цегли. Цьому, як він говорив, споруда скоро завалиться.

За матеріалами agionoros.ru.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся