1

Савва Новий Ватопедський - святий, який примиряв правителів

11:02, 12.01.2018
2 хв.

Православні християни 12 січня (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Савви Нового Ватопедського.

Православні християни 12 січня (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Савви Нового Ватопедського.

Житіє цього святого написав святійший Вселенський Патріарх Філофей. Воно зберігається в рукописному варіанті в бібліотеці монастиря Ватопед, де жив преподобний.

До чернецтва святого звали Стефан. Народився він у Солуні в сім'ї благочестивих батьків знатного роду. Він вивчав Святе Письмо та філософію.

Відео дня

Коли він виріс - пішов з батьківського будинку на Святу Гору, в монастир Ватопед. Тут він прийняв чернецтво.

Коли була навала турків у дні правління Андроніка Молодшого, Савва вирушив у подорож островами: Лемнос, Лесбос, Хіос, Патмос і Кіпр. Потім він відправився в Єрусалим і пішов у Йорданську пустелю, після - на гору Сіон, потім на Синай, де прожив два роки. Після Синая повернувся в Йорданську пустелю, де жив три роки в монастирі Святого Іоанна Предтечі. Тут він понад одкровення - повернутися в Грецію.

Він відправився в Константинополь в обитель Святого мученика Діоміда. Про нього дізнався правитель. Але святий нікому не показувався. Його почали підозрювати в єресі та підіслали до нього вчених із синкліта та церковного кліру. Святий відлюдник написав роботу «Сповідання», в якій виклав основи православної віри. Він поклав на тих, хто прийшов до нього руки і помолився про них.

Савва повернувся на Святу Гору, в Ватопед. Звідси в березні 1342 року з протом Ісааком і старцями їздив до Константинополя, щоб помирити царицю Анну з Кантакузеном, між якими розв'язалася міжусобна війна. Але святий заздалегідь передбачив безуспішність поїздки.

Делегація попросилася на Афон. Але керівники не виконали прохання, думаючи, що отці по поверненню назвуть їх винними у війні. Святогорців розселили по різних монастирях. Савву, відомого своїм доброчесним життям, відправили в монастир під назвою Хору. Там він вів усамітнений спосіб життя.

Святий говорив, що тому, кого Бог береже, жодні напасті не можуть нашкодити.

Преподобного Савву хотіли обрати Патріархом, але він відмовився від пропозиції. Незабаром святий помер. Це сталося в січні 1347 року.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся