1

Преподобномученик Гедеон Афонський - святий, який знайшов як спокутувати свою провину перед Богом

09:54, 12.01.2018
3 хв.

Православні християни 12 січня (за новим стилем) відзначають день пам'яті святого преподобномученика Гедеона Афонського.

Православні християни 12 січня (за новим стилем) відзначають день пам'яті святого преподобномученика Гедеона Афонського.

Никон, майбутній святий Гедеон, був родом з Греції. Він народився в благочестивій, але бідній сім'ї, де крім нього було ще три сини та чотири дочки. Дітей віддали на виховання двоюрідному брату, який займався торгівлею.

Никон був дуже тямущою дитиною, його помітив багатий турок на ім'я Алі. Він викрав його і змусив хлопчика служити на жіночій половині своїм дружинам. Потім він умовив його прийняти іслам.

Відео дня

Лише через два місяці святий усвідомив, який страшний гріх він зробив - відрікся від Христа. Він потай зі сльозами каявся в своїх молитвах до Бога.

Никон вирішив втекти з дому мусульманина. Він прийшов до батьків, які не могли його приховати, так як були дуже бідні й боялися багатого мусульманина.

Батько святого відвіз хлопця в село Кераміди, а звідти порадив йому відправитися на Афон.

На Святій Горі Никон обійшов усі обителі, в пошуках досвідченого духівника. Він зупинився в обителі Каракалли, де, принісши покаяння, знову прийняв православ'я. Пізніше він прийняв чернецтво з ім'ям Гедеон і став екклесіархом. Новий послух він виконував старанно. А також посилив духовні подвиги - піст, бдіння та молитву.

Одного разу під час читання житія святих, а саме про страждання мучеників, він захотів кров'ю спокутувати свій гріх зречення. Він розповів про свій намір старцям, від яких отримав благословення на здійснення задуманого.

Потім святий вирушив у Велестіну, де свого часу відрікся від Христа. Він постав перед судом і сміливо сповідував себе християнином, а Магомета прокляв і назвав несправжнім пророком. Його виганяли з судилища, вважаючи божевільним; це повторювалося неодноразово. І в інших містах все було так само.

Він повернувся на Святу Гору, де прожив рік, але не полишив свого наміру постраждати за Христа. Він знову повторив все, зневажив мусульманську віру. Паша послав двох воїнів і наказав доставити до нього зухвалого хулителя.

У паші зібралися багаті можновладці, перед якими чернець Гедеон постав, як на суді. Мученик залишався твердим у своїх переконаннях. Мучителі захотіли виставити святого на посміховисько перед усіма - поголили йому голову й поклали на неї нутрощі зарізаної вівці, посадили його верхи на осла задом наперед, а в руки дали хвіст тварини. У такому вигляді його возили по всіх вулицях міста. Святий сприйняв безчестя за славу, во ім'я Христа.

Його довго мучили перед смертю, відсікаючи поступово кінцівки. Ще живого його кинули в нечисте місце, де преподобномученик Гедеон помер. Це сталося 12 січня (за новим стилем) 1819 року.

Його мощі, в тому числі і відсічені кінцівки, благочестиві християни викупили у мусульман і поховали в церкві в місті Турнові. Потім мощі перенесли на Афон, в обитель Каракалли, де раніше жив святий.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся