1

Опубліковано автохроми 1913 з видами Святої Гори (фото)

16:19, 11.01.2018
2 хв.

У мережі з'явилися автохроми, яким понад 100 років, на них зображені афонські монастирі. Зробив знімки Стефан Пассет (Stéphane Passet) в 1913 році, а опублікував його в наш час у своєму англомовному блозі Герман Вугд (Herman Voogd).

У мережі з'явилися автохроми, яким понад 100 років, на них зображені афонські монастирі. Зробив знімки Стефан Пассет (Stéphane Passet) в 1913 році, а опублікував його в наш час у своєму англомовному блозі Герман Вугд (Herman Voogd).

Стефан Франсуа Марі Пассет (1875-1941 рр.) був фотографом-любителем і працював в проекті «Archives de la Planète» (Архіви Планети). Заснував проект багатий французький банкір і меценат Альберт Кан (Albert Kahn) (1860-1940 рр).

Про життя фотографа відомо не багато. Він добровільно вступив у французьку армію. Протягом 15 років жив в Парижі і працював в «Archives de la Planète». Стефан Пассет здійснив кілька поїздок у Китай, а в 1913 році - в Грецію.

Відео дня
2

Блогер прокоментував знімок Свято-Пантелеймонівського монастиря 1913 року: «У 2015 році будівля на набережній зникла. Я підозрюю, що це була лікарня для російських ченців».

«Сьогодні все відремонтовано, майже як нове, але на автохромних знімках частини стін пансіонату уздовж узбережжя чорні. Чи може це бути сажею з печей?», - дивується Герман Вугд.

2

Також на знімках відображена Велика лавра.

«Справа католікон, а зліва - три ряди могил патріархів», - написав блогер.

Також в блозі для порівняння опубліковані фото Віма Вугда 1986 року, на яких відображена Лавра Афанасія Афонського.

3

Під час відвідування Святої Гори в 1913 році Стефан Пассет також сфотографував обитель Дохіар.

«Вхід у Дохіар. Два ченця на балконах і кілька перед входом. Деякий час їм доводилося стояти неподвіжно щоб їх зображення не розмилося. Синя кімната праворуч була келією з дуже красивим видом».

Для порівняння блогер опублікував фото обителі кінця 80-х років ХХ століття.

2

«Коли мій брат Вім зробив цю фотографію в 1989 році, знову два ченця (балкон зліва і головний вхід) більш-менш позують фотографу. Кут дещо інший, але приємна синя кімната потрапила в поле зору. За останні роки кипарис виріс», - написав Герман Вугд.

За матеріалами athosweblog.com.

*** Автохром (з франц. Autochrome Lumière) - перша в світі технологія кольорової фотографії, придатна для тиражування. Запатентували автохром брати Люм'єр в 1903 році. Технологія залишалася популярною до 1935 року.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся