7

На 93 році життя помер духівник афонських подвір'їв у Франції схиархімандрит Плакіда (Дезей)

07:11, 09.01.2018
2 хв.

Завдяки зустрічам з преподобним Паїсієм Святогорцем, Єфремом Катунакським, отцем Ємиліаном, ігуменом Симонопетрського монастиря, братія вирішила прийняти православ'я через хрещення.

7 січня 2018 року на 93 році життя мирно відійшов до Господа схиархімандрит Плакіда (Дезей), відомий православний патролог і богослов, перекладач святоотцівських, біблійних та богослужбових текстів на французьку мову.

Отець Плакіда народився в сім'ї католиків. З ранніх років цікавився святоотецькою, античною та середньовічною літературою. Також виявляв інтерес до ідеалів чернечого життя Умбрії і Метеор. У 1942 році вступив у абатство Бельфонтен. Продовжував вивчати Східних отців. Познайомитися з православною традицією йому допомогли архімандрит Кипріан Керн і Микола Лоський.

false

Після Другого Ватиканського Собору і його реформ всередині Католицької Церкви Дезей з кількома прихильниками аскетичної традиції заснували Преображенський монастир у Обазине.

Відео дня

Завдяки зустрічам з преподобним Паїсієм Святогорцем, Єфремом Катунакським, отцем Ємиліаном, ігуменом Симонопетрського монастиря, братія вирішила прийняти православ'я через хрещення.

«Ми самі попросили про хрещення, у повній одностайності з нашим ігуменом, оскільки цей крок здавався нам абсолютно нормальним і необхідним для Афона, а також богословськи обґрунтованим і канонічно легітимним. Це не означало, що ми "відрікаємося" від католицького хрещення, прийнятого нами в ім'я Святої Трійці — навпаки, ми визнаємо, що все, що мається на увазі цим хрещенням, тепер відбувається у всій своїй повноті через наше входження в Православну Церкву», - пише отець Плакіда у своїх мемуарах.

19 червня 1977 року отець Плакила і ще троє обазинских ченців у монастирі Симонопетра на Афоні прийняли хрещення і були зараховані до братії афонської обителі.

1978 року, з благословення ігумена Єміліана, отець Плакіда повернувся у Францію, де заснував афонські подвір'я Симонопетрського монастиря: Преображенська жіноча обитель біля міста Террассон, чоловіча на честь Антонія Великого в Сен-Лоран і її скит на острові Поркероль, а також Покровський жіночий монастир у Солані.

Вічна пам'ять новопреставленому старцю Плакіді!

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся