1

Афонський чернець розповів про ікону, яку ніколи не вивозять за межі Святої Гори

15:50, 05.01.2018
3 хв.

Монах-іконописець Никодим з Нового скиту афонського монастиря святого Павла розповів про історію найдорожчої для святогорців ікони і пояснив, чому ченці багато століть не показують її жінкам.

Для того щоб віруючі, і перш за все жінки, яким заборонений в'їзд на Святу Гору, могли поклонитися афонським святиням, монахи іноді вивозять їх за межі півострова. Однак "Іверська ікона" Божої Матері залишається незмінною хранителькою Уділу Богородиці і, незважаючи на численні прохання віруючих, афонські ченці не дозволяють цьому образу залишати Святу Гору. Монах-іконописець Никодим з Нового скиту афонського монастиря святого Павла розповів про історію найдорожчої для святогорців ікони і пояснив, чому ченці багато століть не показують її жінкам.

"Іверська ікона" Божої Матері, за Переказом, була написала самим євангелістом і апостолом Лукою, і вже більше тисячі років перебуває на Святій Горі. Афонський чернець розповів про те, яке значення має для святогорців цей образ Богородиці.

«За переданням, після П'ятидесятниці апостоли кидали жереб, щоб розподілити землі, де вони будуть проповідувати світу. Богородиця також хотіла проповідувати Слово Боже, тому теж взяла участь у цьому жеребу, і їй випало йти до Грузії.

Відео дня

Але Божій Матері явився архангел Гавриїл і сказав Їй: «Так як Ти - жінка, то не можеш проповідувати Слово Боже. Але Твій Син і Господь наш Іісус Христос дарує тобі півострів Афон, який відтепер буде Твоїм Уділом».

Богородиця, за переданням, прибула на Святу Гору разом з Іоанном Богословом. Вона припливла на кораблі і ступила на афонську землю на тому місці, де сьогодні знаходиться Іверський монастир і перебуває Іверська ікона Пресвятої Богородиці або Вратарница. І з того часу Свята Гора стала вважатися Садом Пресвятої Богородиці, вона стала населятися монахами, і зараз Афон знаходиться на вершині свого духовного розвитку», - розповів отець Никодим.

Існує безліч списків чудотворної ікони, проте саму "Вратарницю" можна побачити лише на Святій Горі - в уділі Пресвятої Богородиці, яка є покровителькою усіх монахів.

«Нема ченця, який просив би допомоги Пресвятої Богородиці, і не отримав би її, бо Вона є Матір'ю всіх ченців. І всі монахи знають це, тому моляться Пресвятій Богородиці навіть більше, ніж Христу, і всі свої скарги направляють саме до Неї.

Багато разів люди просили і продовжують просити привезти чудотворну Іверську ікону Пресвятої Богородиці для поклоніння, але монахи ніколи її не вивозили за межі Святої Гори. Тому що вивезти цей образ Богородиці з Її Уділу - все одно, що сказати Божій Матері: «Іди геть». Вона сама вирішила, де Їй потрібно перебувати. Тому всі ікони Пресвятої Богородиці з Афона вивозять для поклоніння, але "Іверську" - ніколи», - пояснив отець Никодим.

Дарина Чугаєвська, за відеоматеріалами зі Святої Гори Афон.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся