1

Афонський чернець - про те, чому важливо відвідувати святі місця

13:28, 28.12.2017
3 хв.

Багато століть віруючі долали відстані, здійснюючи піші паломництва, на які потрібно витрачати довгі тижні і місяці. Сьогодні ж дістатися до святих місць можна за кілька днів або навіть годин, а Святу Гору Афон відвідують щорічно вже сотні тисяч паломників. 

Згадки про паломництва до святих місць можна знайти ще у Старому Завіті, а євангельська історія описує паломництво Діви Марії з отроком Іісусом в Єрусалим на свято Пасхи. Багато століть віруючі долали відстані, здійснюючи піші паломництва, на які потрібно витрачати довгі тижні і місяці. Сьогодні ж дістатися до святих місць можна за кілька днів або навіть годин, а Святу Гору Афон відвідують щорічно вже сотні тисяч паломників. 

Афонський монах Никодим з Нового скиту монастиря святого Павла розповів про те, яку користь приносить паломництво нашій душі, і чому люди повертаються на Святу Гору багато разів.

Святі місця є у всіх православних землях, які отримали благословення від Господа, і, маючи можливість, віруюча людина може паломничати по багатьом містам і країнам, поклоняючись святиням. Отець Никодим називає паломництва найприємнішою частиною життя християнина, але також вчить усіх православних дорожити святинями і своєї землі.

Відео дня

«Паломництво є частиною життя християнина, і це найкраща частина життя і дозвілля, яка може бути у кожного християнина. У нас так багато місць, які можна відвідати з паломницькими цілями, що навіть, якщо цілий рік щодня відвідувати святі місця, то ми все одно не зможемо їх усі відвідати.

Ми можемо відвідувати святині в усіх наших православних країнах і відчувати допомогу святих. Тому що у нас, православних християн, є особливе благословення. Ми Господом благословенні більше, ніж хто-небудь інший. Якщо ми народилися і виросли у православній країні, у Греції, Росії, Грузії чи інший, якщо були удостоєні хрещення і помазання з народження, то Господь указав нам правильний шлях. Тому що навіть великі країни, у яких не підтримується Православ'я, не володіють тією силою, якою володіють країни, благословенні Господом.

2

І ми повинні радіти тому, що ми православні, і багато хто з нас народилися вже у православній країні, і знайшли християнство вже організоване і створене, тому що там, де християнство не підтримується, дуже складно стати християнином. Але у кожного з нас є можливість здійснити паломництво до православних святинь і відчути Божу благодать», - каже афонський монах.

Багато людей, побувавши на Афоні, відзначають, що ця поїздка змінила їхнє життя, і прагнуть потрапити на Святу Гору знову і знову. Людина не завжди навіть розуміє, що саме її тягне на місця благодаті, але неусвідомлено слідує своєму душевному прагненню.

«Чому ті, хто приїжджає на Афон, хочуть знову туди повернутися? Вся справа в тому, що там, де збирається багато людей і здійснюється молитва, сходить благодать Божа. Це подобається нашій християнській душі, тому людина навіть несвідомо відчуває привабливість цього місця. Паломник відчуває такий духовний стан, якого він ніколи не відчуває в миру. І ті, хто одного разу відвідав нашу Святу Гору, приїжджають потім на Афон знову і знову саме за велінням своєї душі», - пояснює чернець Никодим.

Дарина Чугаєвська, за відеоматеріалами зі Святої Гори Афон

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся