1

"Будівничих монастирів Господь поміщає до Раю": афонський чернець розповів, навіщо жертвувати на будівництво храмів

17:03, 27.12.2017
3 хв.

Настоятель келії святої праведної Анни архімандрит Антипа розповів про душевну користь, яку приносить людині благодійність.

Будівництво храмів і монастирів є особливо угодною Господу справою, тому, жертвуючи на побудову або реконструкцію церков, ми прокладаємо собі дорогу до Царства Небесного. Настоятель келії святої праведної Анни архімандрит Антипа розповів про душевну користь, яку приносить людині благодійність.

Афонський чернець наводить історію з житія святого Симеона Стовпника.

«Про користь будівництва монастирів нам розповідає житіє преподобного Симеона.

Відео дня

Один добрий, але невмілий у духовному житті і байдужий до божественних предметів чоловік побудував монастир навколо стовпа, на якому подвизався Симеон Стовпник, а потім помер без сповіді і Божественного Причастя.

Ченці дуже засмутилися цим, оскільки вирішили, що місце такої людини буде, звичайно, у пеклі. І братія попросили преподобного Симеона, щоб він помолився за душу цього чоловіка.

3

Через кілька днів старанної молитви преподобний сказав: «Душа цієї людини врятована. Тому що тих, хто будує монастирі і церкви, де здійснюється Божественна Євхаристія, Бог поміщає до Раю, навіть якщо вони були байдужі до своїх духовних обов'язків». Ось так Господь благоволить будівничим монастирів», - розповів ігумен афонської келії.

При цьому архімандрит Антипа зазначає, що богоугодні справи не позбавляють нас від щоденної молитви, яку можна звершувати не тільки на літургії у церкві, а й подумки всередині себе, перебуваючи за межами храму.

«Те, що ми робимо добру справу, зводячи монастирі і храми Господні, всіх нас втішає, але не означає, що ми можемо бути недбайливі і не виконувати своє особисте правило. Ми можемо постійно займатися молитвою, де б ми не знаходилися.

Про це розповідає випадок із двома ченцями в єгипетському скиту обителі преподобного Макарія Єгипетського, про який ідеться в Священному Писанні.

Два монахи були перевантажені послухом, весь день вони замітали, очищували стежки скиту під палючим сонцем. І якось один сказав іншому:

- Яку користь ми отримуємо, якщо без молитви весь день прибираємо ці стежки?

І другий монах відповів йому:

- Можливо, це перешкоджає нам у тому, щоб ми мали розум у Бозі і молилися?

- Так, - сказав перший, - Добре твоє слово. Звичайно, ми можемо молитися всередині себе.

І про це повинна пам'ятати кожна людина, звершуючи молитву в будь-який час, чим би вона не займалася», - говорить архімандрит Антипа.

3

Афонський чернець пояснює, що будівництво храмів необхідно для спасіння душ людських, які Господь веде до Царства Небесного через Церкву. Тому, допомагаючи зводити монастирі і храми, ми беремо участь у спасінні душ наших ближніх.

«На Святій Горі сьогодні також ведеться будівництво, оскільки ми знаходимо руїни монастирів, і наш обов'язок - відродити ці руїни, щоб і інші душі знайшли для себе порятунок. Старець Порфирій, з яким ми удостоїлися мати спілкування, говорив: «Ви є будівельниками гнізд, і коли Бог захоче, він пошле птахів», - розповів афонський монах.

Дарина Чугаєвська, за відеоматеріалами зі Святої Гори Афон

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся