Записки паломника: прогулянки вулицями афонської столиці (фото)
Блогер Бас Кампс (Bas Kamps) на англомовному блозі athosweblog.com описав свої враження про відвідування Кареі, про перехожих, атмосферу й особливості столиці чернечого півострова.
Блогер Бас Кампс (Bas Kamps) на англомовному блозі athosweblog.com описав свої враження про відвідування Кареі, про перехожих, атмосферу й особливості столиці чернечого півострова.
«Просто за Протатом, за найстарішою церквою, кілька будинків височіють на пагорбі. Нещодавно відреставровані кам'яні стіни закривають будинки. Все відновлено зовсім недавно», - написав паломник.
Йдучи вулицями афонської столиці, паломник описав, які перехожі їм зустрічалися дорогою.
«Перший монах, якого ми бачили в Кареї, столиці Афону й єдиному селищі, де ніхто ніколи не народився, був старий, з яким ми зустрічалися раніше кілька разів. У нього замість правої ноги дерев'яний протез, який не обмежує його у русі на нерівному тротуарі», - зазначив блогер.
Йому зустрілися також учні Афоніади.
«Три безбородих новачка з афонської школи, розташованої в Андріївському скиті. Вони, безумовно, одягаються у своєму стилі та мають своєрідні зачіски. Ці молоді люди хочуть самоствердитися і наважитися бути різними», - зазначив Басс Кампс.
Разом з ним прогулювався вулицями афонської столиці Герман Вугд, який також є співавтором блогу athosweblog.com. На фото він позує перед мармуровими сходами, що ведуть до урядової будівлі. Сюди часто приходять паломники з проханням про продовження перебування на Святій Горі.
Паломники також відзначили, що «усі товари, які продаються в Кареї привезені з гавані в Дафні. А тут вони розвантажуються і далі розподіляються по монастирях. Навантаження й розвантаження виконується з радісним хвилюванням. Серед продуктів ми помітили картонну коробку з оливками, яблуками та печивом».
Бас Кампс написав, що йдучи у напрямку до монастиря Кутлумуш, вони побачили пекарню.
«По дорозі до Kутлумушу ви знайдете пекарню. Просто йдіть за смачним запахом, і ви її знайдете. Пекар був такий добрий, що позував для фото. Його spanakopita (пиріжки з листового тіста, з начинкою зі шпинату) просто неперевершені для голодного пілігрима», - зазначив він.
Технологічний прогрес відчутний і на Святій Горі, як помітили паломники.
«Дивно, як швидко технологічні нововведення знаходять свій шлях до Афону. Ось отець повністю зосереджений на екрані», - написав блогер.
За матеріалами athosweblog.com.
"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".