1

Нектарій і Філофей Карейські - святі учень і вчитель, день пам'яті яких відзначають в один день

10:47, 18.12.2017
3 хв.

Православні християни 18 грудня (за новим стилем) відзначають день пам'яті афонських святих - преподобних Нектарія і його вчителя - Філофея Карейського.

Православні християни 18 грудня (за новим стилем) відзначають день пам'яті афонських святих - преподобних Нектарія і його вчителя - Філофея Карейського.

Миколай, майбутній святий Нектарій, народився у Бітолі, на південному заході Македонії. Його матері уві сні явилася Богородиця і повеліла їй з сім'єю йти з їхнього міста, так як їм оволодіють турки. Сім'я послухалася і ховалася до тих пір, поки турки не покинули місто.

Батько Миколая був уже в похилому віці. Він взяв з собою Миколая і ще одного сина, і пішов в монастир святих безсрібників, який знаходився в околицях Бітола. Там він прийняв чернецтво з ім'ям Пахомій, а дітей виховував у дусі християнської моралі.

Відео дня

Місцеві жителі жертвували частину врожаю монастирю. Одного разу, в день пам'яті святих безсрібників, закінчилося вино. Щоб вимити порожню посудину, старець Пахомій, запаливши свічку, пішов на цей послух зі своїми дітьми. Як тільки взяв він посудину, то відчув, що вона сповнена вина. Подивитися на це диво прийшли всі насельники та гості монастиря.

Миколай хотів прийняти чернецтво, але не в монастирі святих бессребряніков, так як туди приходило багато людей, а він бажав вести більш усамітнений спосіб життя. Тому святий відправився на Святу Гору. Тут він став учнем старців Діонісія, на прізвисько Ягаріс і Філофея.

За високу чистоту свого життя старець Філофей сподобився від Бога дару прозорливості.

Незабаром Миколай прийняв чернецтво з ім'ям Нектарій.

Пізніше старці, щоб уникнути бісівських спокус, які налаштовували іншого учня старців проти нового ченця, відправили його до прота Данила, який з любов'ю прийняв його.

Під час перебування Нектарія у прота, помер старець Філофей. Тоді Діонісій Ягаріс запросив до себе Нектарія, а для другого учня підшукав інше місце. Діонісій з Нектарієм мирно жили, харчувалися від свого рукоділля і під силу допомагали бідним.

Потім блаженний Діонісій помер. Його смерть сильно вразила Нектарія. Він бажав швидше воз'єднатися з Господом і бачитися зі своїми старцями. Святий став вести ще більш аскетичне життя. Перед смертю преподобний важко хворів.

Святий Нектарій помер 13 грудня (за новим стилем) 1500 року. Через 4 роки його учні розкрили могилу, і райський аромат донісся від його мощей. Його мощі поклали в ковчезі в келійній церкві.

Пам'ять преподобного Філофея Карейськиого і його учня Нектарія відзначається в один день - 13 грудня (за новим стилем).

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся