2

Ігумен монастиря Ватопед впевнений, що в сучасному світі можна досягти святості

11:24, 16.12.2017
3 хв.

Ігумен монастиря Ватопед, на Святій Горі, архімандрит Єфрем (Куцу) розповів про те, як досягти святості в сучасному світі, що є головною перешкодою до цього, і як на Афоні ставляться до розколу українського Православ'я.

Ігумен монастиря Ватопед, на Святій Горі, архімандрит Єфрем (Куцу) розповів про те, як досягти святості в сучасному світі, що є головною перешкодою до цього, і як на Афоні ставляться до розколу українського Православ'я.

Святогорець впевнений, що в сучасному світі можна досягти святості.

«Кожен, хто трудиться і є частиною Церкви, стає учасником святості. Адже раніше як зверталися до людей? "Здрастуй, святий! Як твої справи, святий?". І ми також звертаємося до єпископів, які до нас приїжджають. Це може бути будь-який єпископ Церкви. Ми називаємо святим і єпископа з Києва, і єпископа з якогось іншого міста. Неважливо. Тим самим ми показуємо, що людина, яка живе в Церкві, може стати святою», - розповів архімандрит Єфрем.

Відео дня

Він також підкреслив, що поза канонічною Церквою досягти святості неможливо.

«Церква - це таємниче Тіло Христове. І той, хто правильно підпорядковується Церкві, може досягти святості. Якщо людина поза Церквою, як би вона не старалася, святості вона досягнути не може», - підкреслив ігумен афонського монастиря.

Святогорець також сказав, що віронавчальний авторитет Церкви «затверджується на святих. Євангеліє свідчить про святих. А Євангеліє – найавторитетніше вчення».

2

Архімандрит Єфрем розповів, як молодь має ставитися до вчення Церкви.

«Церква відкрита для всіх. Вона не ділить людей на молодих або літніх. Церква дивиться на душу, за яку помер Христос. Але молоді люди, які серйозно ставляться до віри і хочуть жити церковним життям, мають дуже відповідально поставитися до того, чого вчить Церква», - сказав він.

Намісник афонського монастиря сказав, що «Церква має співпрацювати з державою для блага нації, блага народу», - сказав він.

Архімандрит Єфрем сказав, чим, з церковної точки зору є розкол, і як ставляться до розколу українського Православ'я на Святій Горі.

«Ми маємо зрозуміти, що розкол ріже, мов ножицями. Ми розрізаємо, ділимо на частини. Той, хто пішов у розкол, має зрозуміти, що він уже поза лоном Церкви. Ми тут на Святій Горі Афон дуже засмучені через український розкол, який вчинив Філарет», - розповів святогорець.

На закінчення архімандрит звернувся до українців:

«Наскільки це можливо намагайтеся виконувати Заповіді Божі. Ніколи не впадайте у відчай, завжди зі смиренністю звертайтеся до Христа, Який в останній момент, як кажуть у Греції, "без п'яти" обов'язково нам допоможе. Якщо ми, звичайно, самі побажаємо спасіння», - підсумував він.

З використанням матеріалів Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся