1

Афонська ікона Богоматері "Григоріатська", яка двічі залишалася неушкодженою під час пожежі

09:40, 14.12.2017
2 хв.

Цікава історія афонського образу Богородиці «Григоріатська», яку почитають у грудні.

Цікава історія афонського образу Богородиці «Григоріатська», яку почитають у грудні.

Ікона була подарована обителі невісткою молдавського правителя Стефана Великого Марією Асеніною, родичкою Палеологів. Про це свідчить напис на грецькій мові, розміщена на срібній пластині внизу образа: «Ϫέησις τῆς εὐσεβεστάτης κυρᾶς Μαρίας Ασανήνας ΠαλαιολοΥίνας κυρᾶς τῆς Μολδοβλαχίας» (Моління благочестивих пані Марії Асеніної Палеологіни, пані Молдовлахійської). Тому ікону також називають «Палеологіня», а первісна її назва була «Одигітрія-Пантанаса (Всецариця)». Іконографія образу відноситься до типу Одигітрія.

2

Ще одна назва образу - «Не згоріла у вогні». Бо ікона залишилася неушкодженою у двох пожежах - 1500 і 1761 рр. Особливо руйнівною була пожежа 13 грудня (за новим стилем) 1761 року. Тоді монастир згорів практично вщент, тому саме 13 грудня згадується чудо - збереження ікони. У цей день святогорці моляться перед чудотворним образом.

Відео дня

Завдяки записам російського паломника Василя Григоровича-Барського, який відвідав Григоріат, в 1725 і в 1744 роках, ікона стала відомою в Російській імперії. Тут її почали називати за місцем її знаходження - «Григоріатська».

Григорович-Барський описав ікону до пожежі 1761 року: «Тамо (в кафоликоне Григориатского монастыря) на столпе десном от предних обретох икону древнюю Пресвятыя Богородицы, невелику, яко на аршин, с венцом и руками златопозлащенными и с сребным кандилом, пред него, неугасимо горящим, и с подписанием сицевым греческим… си есть: Молитва благочестивейшей Марии Палеологины, господины Молдавоволосской».

І сьогодні ікона перебуває в каліфіконі, біля лівого криласу, біля північно-східної колони. Ікону не переносять в інше місце, на згадку про те, що саме тут вона залишилася неушкодженою, під час пожежі.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся