1

В інтернеті, на офіційному каналі інформаційного порталу Святої Гори Афон в YouTube

доступна для перегляду п'ята частина з серії документальних фільмів, присвячених вчителю святого Паїсія Святогорца, відомому афонському старцю Тихону (Голенкову).

П'ята серія фільму під назвою «Сповідь» розповідає про преподобного Паїсія Святогорця в 1966-67 роках. Тоді святий пережив операцію і півроку перебував в лікарні. Його сповідував отець Тихон.

Відео дня

За житієм святого Паїсія, старець Тихон з'явився в його житті в 1968 році. Отець Тихон зіграв у житті преподобного важливу роль. Живими свідками їхнього спілкування і духовного зв'язку є монах Мелетій і ієромонах Агафангел.

Автори фільму зазначають, що сюжет був задуманий так, щоб у ньому могли розповісти про старців люди, які були з ними знайомі особисто. Фільм був знятий з використанням матеріалів книги ієромонаха Ісаака.

3

*** Тимофій Голєнков, майбутній старець Тихон, народився в 1884 році в селі Нова Михайлівка, в Російській імперії. Коли йому виповнилося 24 роки, він прийшов на Афон, де оселився в келії Чесного і Животворящого Хреста Господнього, що відноситься до монастиря Ставронікіта. Він відрізнявся подвижницьким життям і духовною мудрістю, за це його називали тато-Тихон Руський або Благословенний. Серед учнів ієромонаха Тихона був шанований святий Паїсій Святогорець. Старець Тихон помер 23 вересня 1968 року.

За матеріалами з відкритих джерел.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".