2

Афонський чернець розповів, де знайти і як не загубити Бога

11:57, 13.12.2017
4 хв.

Перш, ніж прийти до істинної віри, багато людей піддаються спокусі сумнівів і займаються пошуком «речових доказів» існування Бога. Настоятель келії святого Модеста монастиря Симонопетра Святої Гори Афон ієромонах Авраамій (Орлов) розповів історію про преподобного Силуана Афонського, який шукав Бога, а також розкрив найкоротший шлях для зв'язку з Іісусом Христом.

Перш, ніж прийти до істинної віри, багато людей піддаються спокусі сумнівів і займаються пошуком «речових доказів» існування Бога. Настоятель келії святого Модеста монастиря Симонопетра Святої Гори Афон ієромонах Авраамій (Орлов) розповів історію про преподобного Силуана Афонського, який шукав Бога, а також розкрив найкоротший шлях для зв'язку з Іісусом Христом.

Преподобний Силуан Афонський був родом із Тамбовської губернії і подвизався на Святій Горі у руському Пантелеймонівському монастирі з 1892 по 1938 рік. Історію святого, який прославився своїми чудесами і даром зцілення, ієромонах Авраамій наводить як приклад кожному, хто перебуває у пошуках істинного Бога.

«Всім людям необхідно ходити перед Богом, щоб ми знали, пам'ятали, вірили, що Бог є, що Він бачить нас, Він - над нами і всередині нас, у наших добрих справах і думках. Якщо ми Його закликаємо, якщо ми молимося Йому, якщо ми знаємо, віримо і відчуваємо, що Бог бачить нас і буде судити через Страшний суд, і кожному воздасться за ділами його - то життя наше буде проходити зовсім по-іншому.

Відео дня

Коли преподобний Силуан чотирирічним хлопчиком жив разом із батьком у селі, батько наставляв його основам віри: вчив, що потрібно молитися, що Господь бачить усіх нас, усі наші справи і вчинки, і що треба ходити перед Богом чистим.

У цей час до батька хлопчика прийшов книгоноша, а батько любив грамотних людей, тому нагодував його, напоїв чаєм. І, коли батько кудись відлучився, цей книгоноша сказав маленькому Симеону (як звали в миру преподобного Силуана Афонського):

- А де він, твій Бог? Бога-то немає. Ти хіба бачив Його? І Христос зовсім не Бог...

Ці страшні слова запали в душу маленького хлопчика, і він каже своєму батькові:

- Тато, як же так? Ось ти мені кажеш, що Бог є, що треба молитися. А ця людина запитує у мене, чи бачив я Бога?

І в той момент маленький хлопчик подумав про себе: «Виросту великий - піду шукати Бога і знайду Його». Дитина росла, а ця думка все не давала хлопцю спокою.

І ось у 19 років юнак пішов працювати на підробітки в різних маєтках, і в одній артілі зустрів стару жінку, яка варила їжу для трудівників.

- Я була біля мощей святого Іоанна Затворника, попросила його, помолилася, і він допоміг мені - так я зцілилася від своєї хвороби, - розповідала жінка.

І в той момент преподобний Силуан зрозумів: «А що ж мені ходити-шукати Бога? Якщо Бог допомагає через молитви святих - значить Він з нами, Він - тут».

І думка, яка його смикала стільки років, раптом пішла, згасла і відпустила його від того напруження, яке вклав у нього диявол через богоборчу думку цього книгоноші», - розповів настоятель афонської келії.

3

Ієромонах Авраамій пояснює, що Бог знаходиться у душі кожного з нас, і саме там ми зможемо відшукати і пізнати Його у будь-який момент. Для зв'язку ж із Христом досить короткої Ісусової молитви, яка одразу ж з'єднує нас із Богом.

«Це богошукання, ходіння перед Богом - це і є сенс усього життя, і в цьому дуже допомагає Ісусова молитва, яку практикують монахи. Цією молитвою молилися і старець Силуан, і преподобний Серафим Саровський, і преподобний Сергій Радонезький, і до сих пір молиться багато ченців. І росіяни, і греки, і всі православні моляться однією молитвою: «Господи Ісусе Христе, Сине Божий, помилуй мене, грішного!».

І ця молитва важлива для всіх - і для ченців, і для священства, і для простих людей. Якщо ми не можемо, не встигаємо помолитися вранці або ввечері, якщо ми в роботі або в дорозі, то про себе ми можемо завжди закликати Бога: «Господи, помилуй!», «Господи Ісусе Христе, Сине Божий, помилуй мене, грішного!» і «Пресвята Богородиця, спаси нас!». І ось ця коротка молитва, як лейтмотив нашої душі, повинна бути сполучною ланкою з Богом, із Тим невидимим Богом Творцем, який бачить нас, який створив все Небо і землю, море, сонце, зірки і весь цей видимий і невидимий світ», - каже настоятель келії святого Модеста ієромонах Авраамій.

Дарина Чугаєвська за відеоматеріалами зі Святої Гори Афон.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся