1

Панігір монастиря Кутлумуш: святий Аліпій, який 53 роки жив на стовпі

12:00, 08.12.2017
2 хв.

Православні християни 8 грудня відзначають день пам'яті святого Аліпія стовпника. У цей день афонський монастир Кутлумуш відзначає панігір

Православні християни 8 грудня відзначають день пам'яті святого Аліпія стовпника. У цей день афонський монастир Кутлумуш відзначає панігір.

Святий Аліпій народився в Адріанополі. У хлопчика рано помер батько, тоді мати віддала сина на послух і на навчання єпископу Феодору. Жінка роздала своє майно нужденним, а сама стала діаконисою при церкві.

З юності святий хотів присвятити своє життя Господу, бажав вести усамітнений спосіб життя, але єпископ Феодор не відпускав його. Одного разу, коли святий Аліпій супроводжував владику в Константинополь, йому явилась свята мучениця Євфимія, яка закликала святого повернутися в Адріанополь і заснувати там церкву на її честь.

Відео дня

Преподобний послухався, і повернувся в рідне місто. Тут, на кошти, які жертвували місцеві жителі, спорудив храм на місці занедбаного язичницького цвинтаря.

Біля храму, під відкритим небом Аліпій спорудив для себе стовп, на якому жив протягом 53 років. До нього приходили люди за порадою. Біси нападали на святого, часто били його камінням. Однак Аліпій не залишав свого подвигу і темні сили покинули це місце.

За 14 років до смерті святий Аліпій через хворобу ніг був змушений залишити свій подвиг. Він лежав на боці і покірно терпів біль.

По обидва боки від стовпа, на якому він підв'язати, заснували два монастиря: по одну сторону - чоловічий, а по іншу - жіночий. Преподобний заповідав двом обителям жити за суворим статутом. Він до самої смерті був їх духівником.

Святий Аліпій помер у віці 118 років у 640 році. Його поховали в церкві святої Євфимії, яку він заснував. Багато віруючих отримували зцілення за молитвами біля його мощей.

2

Частина мощей святого Аліпія стовпника зберігається в афонскій обителі Кутлумуш.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся