1

На Півночі Греції, в Іракліо, день пам'яті святого відзначили в ново збудованому храмі преподобного Порфирія. Богослужіння проходило за афонським статутом, його очолив митрополит Лангадасскій Іоанн.

Владика Іоанн закликав віруючих звертатися до повчань преподобного Порфирія.2

В Олександрії літургію в храмі Успіння Пресвятої Богородиці очолив митрополит Верійський Пантелеімон. Владика підкреслив, що преподобний Порфирій «став свідченням того, що і в наші дні людина може досконало виконувати заповіді Божі, досягти святості та досконалості».3

На острові Евбея, в місті Халкіда нічне богослужіння в день пам'яті преподобного Порфирія Кавсокалівіта і нещодавно канонізованого старця Якова (Цалікіса) очолили митрополити Птолемаїдський Еммануїл, Коринфський Діонісій і Халкидський Хризостом.

2

У Мілесі, в монастирі, який заснував святий Порфирій, богослужіння очолив митрополит Мефонскій Климент.

3

У місті Ранчо-Кордова, в штаті Каліфорнія, в день пам'яті преподобного Порфирія Кавсокалівіта відбулося святкове богослужіння в храмі святого Стефана. Літургію очолив архімандрит Дамаскін (Алазрай) з вікаріатства йорданських і палестинських громад Американської Архиєпископії.3

*** Порфирій Кавсокаливит народився в Греції в 1906 році. Потай від батьків хлопець пішов на Афон, де й прийняв чернецтво. Через хворобу, в 19 років, святий покинув Святу Гору і служив в Левконі, а після - в Афінах. Тисячі людей приходили до старця Порфирія за духовною порадою, і святий кожному приділяв час. Багатьох хворих, з Божої благодаті, преподобний зцілив від хвороб. Лише в 1984 році Порфирій Кавсокаливит повернувся на Афон, але прожив тут всього два роки, після чого відійшов до Господа. Священний Синод Константинопольського Патріархату канонізував старця Порфирія 27 листопада 2013 року. 

3

За матеріалами agionoros.ru і Romfea.gr.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".