1

Патріарх Константинопольський Каліста II: афонський святий, який склав 100 глав про ченців

09:51, 05.12.2017
1 хв.

Православні християни 5 грудня відзначають день пам'яті святителя Каліста II Ксанфопулу, Патріарха Константинопольського

Православні християни 5 грудня відзначають день пам'яті святителя Каліста II Ксанфопулу, Патріарха Константинопольського.

Про життя цього святого збереглося небагато відомостей. Святитель народився в Константинополі.

Святого Патріарха Калліста Другого називали Ксанфопула. Це прізвисько пов'язане з тим, що він раніше жив на Святій Горі, в монастирі Ксанфопулов, точне місцезнаходження якого невідоме.

Відео дня

У 1397 році, за часів правління Мануїла Палеолога, Каліст став Патріархом Константинопольським. Пробув на патріаршій кафедрі святий не довго - лише три місяці.

Його сучасник, Симеон Солунський, згадує, що коли святитель залишив патріаршу кафедру - то знайшов свого однодумця Ігнатія, який раніше також жив в Ксанфопуловому монастирі. Вони багато часу проводили в молитві, про яку пізніше стали писати книги.2

Головним твором, співавтором якого був святий Каліст, є твір «Метод і точне правило... за якими обирають безмовне й монаше життя» в 100 розділах. Пізніше преподобний Никодим Святогорець опублікував ще одну працю святителя Каліста, яку він також написав в співавторстві з Ігнатієм, - «Про плоди розумної та щирої молитви».

Симеон Солунський також говорив про святителя Калліста й Ігнатія, що вони удостоїлися Божественного осяяння, як апостоли, що навіть їхні обличчя здавалися сонце подібно блискучими, як у Мойсея.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся