1

Афонський монах пояснив, як запускається в людині "розумна енергія" і в чому небезпека інформаційних навантажень

13:03, 04.12.2017
3 хв.

Сьогодні людство живе в епоху розумової праці та інтелектуальних навантажень. Ігумен Ватопедського монастиря Святої Гори Афон архімандрит Єфрем розповів про те, чому інтелект не замінить нам істинного розуму, у який момент запускається в людині «розумна енергія» і як біблійні пророцтва здійснюються через технологічний прогрес.

Сьогодні людство живе в епоху розумової праці та інтелектуальних навантажень. Ігумен Ватопедського монастиря Святої Гори Афон архімандрит Єфрем розповів про те, чому інтелект не замінить нам істинного розуму, у який момент запускається в людині «розумна енергія» і як біблійні пророцтва здійснюються через технологічний прогрес.

Ігумен афонського монастиря зазначає, що розвиток науки здійснив одне з важливих пророцтв Євангелія, оскільки дозволив донести Святе Письмо людям по всій землі.

«Сьогодні люди живуть особливим способом життя, а завдяки технологічному прогресу людині вдається за короткий час робити безліч справ. У цьому є і добра сторона. Так, у Біблії сказано, що Євангеліє буде проповідуватися у всьому світі. Раніше ми не могли зрозуміти, як таке можливо? А, коли настала епоха електронного прогресу, тоді це здивування вирішилося. Можна технологічний прогрес використовувати у добрих цілях, але одним і тим же ножем можна різати і хліб, і людину», - каже Єфрем Ватопедський.

Відео дня

При цьому ігумен афонського монастиря пояснює, що вік інформації надзвичайно завантажує нашу свідомість, внаслідок чого людський розум перебуває у постійній напрузі.

«У технологічному прогресі є і негативний бік. Людина, яка намагається зробити багато речей за короткий час, виконує те, що написано у Євангеліє, тобто - піклується і дбає відразу про багато речей. І таким чином розум сучасної людини зайнятий дуже багатьма речами, але він не перебуває на своєму місці. А святі отці нам ясно і конкретно сказали: щоб людина змогла вижити духовно, розум її має знаходитися на своєму, правильному, місці», - розповів архімандрит Єфрем.

При цьому афонський чернець пояснює, що розум людини - це не стільки її інтелект, скільки здатність відчувати справжнє та істинне своїм серцем.

«Коли старці говорили про розум, вони не мали на увазі мізки людини. Мозок - це щось інше, мозок зайнятий питаннями розуму, інтелекту. Але у людини існує ще розум - це розумна енергія, яка приходить у дію після хрещення. І після того, як людина похрестилася, починається спілкування її розуму через молитву із Богом. І святі отці, які були досконалими людьми, наскільки це можливо, вчили нас прикладами свого життя, що людина повинна намагатися своїм духовним подвижництвом очищати своє серце. Тому що наші святі отці ототожнювали розум із серцем і серце з розумом», - говорить ігумен монастиря Ватопед.

Відкривши свій розум Господу, людина зможе жити із Богом у власному серці, - вчить афонський монах.

«Людина, створена за образом і подобою Божою, може спілкуватися із Богом постійно через свій розум і молитву. У першому розділі Євангелія від Іоанна великий євангеліст і друг Христа говорить: «А тим, які прийняли Його, віруючим в ім'я Його, дав владу бути дітьми Божими». І ця влада нам дана для того, щоби бути Його справжніми дітьми, а раз ми Його діти, значить Він наш справжній Отець. І таким чином ми можемо жити із Богом у власному серці. А як досягти цього? Дотриманням Божих заповідей. «Хто має і виконує заповіді Мої, той любить Мене», - вказав нам секрет досягнення цієї мети сам Христос», - розповів архімандрит Єфрем Ватопедський.

Дарина Чугаєвська, за відеоматеріалами з відкритих джерел.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся