1

Архієрейський Собор РПЦ 30 листопада розглянув питання про загальноцерковне шанування прославлених українських святих, які до цього шанувалися лише в Україні. Зокрема, серед списку з імен 28 святих - преподобний Гавриїл Афонський, настоятель афонського Іллінського скиту.

Георгій, майбутній святий Гавриїл Афонський, народився 8 січня 1849 року в Київській губерні в бідній родині. У 12 років хлопчик залишився сиротою. Навчався в сільській школі.

У підлітковому віці звершив паломництво по святих місцях Київської губерні, яке сильно вплинуло на його життя - він вирішив прийняти чернецтво. Святий приєднався до братії Феофанівської пустелі, яка належала до київського Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Відео дня
2

У 1867 - 1868 роках відвідав Святу Землю, а потім Святу Гору. Тут він залишився, в Свято-Ільїнському скиту. У 1869 році прийняв чернецтво з ім'ям Гавриїл, на честь Архангела Гавриїла.

1876 року став економом на кораблі «Святий пророк Ілля», який належав монастирю. Після російсько-турецької війни, під час якої він перебував з судном в Таганрозі та Ростові-на-Дону, повернувся на Афон. Виконував послух скарбника й економа.

У 1887 році став настоятелем Свято-Іллінського скиту. У 1891 році став архімандритом. За час, коли святий був намісником обителі, монастирські володіння значно розширилися, так як архімандрит Гавриїл заручився підтримкою Російської імперії.

Преподобний Гавриїл став ініціатором зведення в Одесі Іллінського подвір'я, яке побудували в 1894 -1896 роках. Частину каменів для будівництва церкви привозив особисто святий Гавриїл.

У 1894 - 1898 роках за вказівкою Гавриїла в скиту побудували гуртожитній корпус; у 1899 році - почали будівництво нового собору, який був освячений після смерті святого.

3

У 1901 році преподобний вирушив у Російську імперію, щоб відвідати одеське подвір'я. Під час подорожі різко погіршився стан його здоров'я, він помер, причастившись Христовий Тайн, 1 листопада (за новим стилем). Був похований в Одесі, в Свято-Іллінському подвір'ї.

Преподобний Гавриїл Афонський був канонізований Українською Православною Церквою 22 липня 1994 року з благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".