1

Геннадій Ватопедський - афонський святий, який став свідком дива з єлеєм

09:38, 30.11.2017
1 хв.

Православні християни 30 листопада (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Геннадія Ватопедського.

Православні християни 30 листопада (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Геннадія Ватопедського.

Преподобний Геннадій виконував послух дохіара в обителі Ватопед, на Святій Горі Афон. Дохіар завідує продовольчою частиною монастирського господарства. У дохіарній (коморі) перебувала ікона Пресвятої Богородиці.

Одного разу під час служби він побачив диво. Тоді в обителі була нестача масла. Залишилась лише одна посудина, наповнена ним.

Відео дня

Святий Геннадій вирішив, що потрібно поберегти масло, що залишилося для церковних лампад. Він перестав видавати масло для трапезної.

Однак ігумен монастиря не полишав надії на допомогу Божої Матері, Якій присвячено монастир, і велів видавати масло братії. Дохіар виконав благословення.

Одного разу Геннадій увійшов у комору, думаючи, що посудина вже порожня. Він дуже здивувався, коли виявив її переповненою - масло лилося з нього через верх, текло до дверей дохіарної.

2

Геннадій розповів про диво святогорцям. Тоді братія помолилася перед образом Пресвятої Богородиці, який потім почали називати «Елеоврітісса» - «Елееточіва». Святкування на честь цієї ікони також встановлено 30 листопада (за новим стилем).

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся