Ковчег з Дарами вохвов / blagoveschenskiy.church.ua

У Кропивницький з Харківської області доставили копію ковчега з Дарами волхвів, які знаходяться на Святій Горі, в монастирі Святого Павла. Копія ковчега була освячена раніше на Афоні.

Біля святині був звершений подячний молебень та вечірня з акафістом Пресвятій Богородиці.

2

Настоятель храму протоієрей Євген Назаренко розповів про духовне значення та цінність Дарів волхвів. Після проповіді прихожани приклалися до святинь, були помазані єлеєм.

Відео дня

Раніше копія ковчега з Чесними Дарами волхвів брала участь у хресних ходах. Зокрема, влітку, в хресному ході від Кам’янець-Подільського до Почаївської лаври.

Також у храмі перебуває список образа Богородиці «Козацька Покрова». Ковчег та ікона перебуватимуть у Свято-Благовіщенському храмі УПЦ до 22 листопада.

3

Дари волхвів - це одна з небагатьох реліквій, пов'язана із земним життям Спасителя, що збереглася до сьогоднішнього дня.

Згідно з переказами, відображеними у візантійських письмових джерелах, Дари волхвів разом зі своїми чесними ризою і поясом передала Єрусалимської Церкви Сама Пресвята Богородиця. В Єрусалимі вони перебували до IV століття, за імператора Східної Римської імперії Аркадія (395-408) були перенесені в столицю Візантії - Константинополь.

4

У афонський монастир св. Павла святиня була передана в 1470 році, після захоплення Константинополя турками. Золото, принесене волхвами, - це 28 невеликих золотих пластин-підвісок у формі трапецій, чотирикутників і багатокутників, прикрашених витонченою, філігранно виконаними орнаментом. Малюнок на жодній з пластин не повторюється. Ладан і смирна, принесені окремо, колись були з'єднані в невеликі, завбільшки з маслину, кульки темного кольору. Їх збереглося близько сімдесяти.

З'єднання це дуже символічне: ладан і смирна, принесені Богові і Людині, з'єднані так само нерозривно, як у Христі поєдналися дві природи - Божественна і людська.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".