Торжества в честь иконы Божией Матери

Православні християни 22 листопада моляться перед іконою Божої Матері «Скоропослушниця».

Як повідомляє БФ «Православний спадок України на Святій Горі Афон», ікона «Скоропослушниця» знаходиться в афонській обителі Дохіар.

Ікона датується Х століттям, її написали з благословення засновника монастиря - преподобного Неофіта.

Відео дня

У XVII столітті сталося диво. Тоді чернець на ім'я Ніл, який виконував послух у трапезній, проходив повз ікону з палаючою лучиною. Він почув голос, який велів йому не підходити до образу з лучиною. Ніл подумав, що це хтось із братії жартує і не звернув на ці слова уваги. Він знову почув голос і втратив зір. Чернець покаявся, що не послухався відразу і молився Божій Матері про прощення та зцілення. Його молитва була почута - він прозрів.

При цьому Пресвята Діва Сама назвала ікону «Скоропослушниця» - Вона сказала Нілу передати це всій братії: «З цієї пори іменуватиметься ця ікона Моя "Скоропослушницею", бо швидку всім, хто приходить до неї, буду являти милість і виконання прохань».

Як відомо, свято на честь чудотворного образу відзначається 22 листопада (за новим стилем), але в самому монастирі Дохіар - переноситься на Покров Божої Матері, для більшої урочистості.

У кінці ХХ століття ікону реставрували. Реставратори зняли ризу з образу, і виявилося, що на фреску накладено полотно. Його зняли, відреставрували і помістили в різьблений кіот. Таким чином, вийшло дві ікони. 

За афонським переданням, полотно з'явилося в 1831 році, коли Афон був звільнений від турків. На честь цього чудесного порятунку святогорці прикрасили шановані ікони. Монах-іконописець Никифор написав копію «Скоропослушниця» на полотні й помістив його поверх фрески.

Перед образом Божої Матері «Скоропослушниця» моляться про духовне прозріння, про зцілення хвороб очей, а також коли не знають, як правильно вчинити у складній ситуації.