1

Афонський монастир Діонісіат сьогодні: фоторепортаж архієпископа Іони

11:10, 21.11.2017
3 хв.

У паломництво на Святу Гору Афон вирушила група, в складі: архієпископа Іони (Черепанова), трьох священиків і двох послушників.

У паломництво на Святу Гору Афон вирушила група, в складі: архієпископа Іони (Черепанова), трьох священиків і двох послушників.

2

Як повідомляє намісник Свято-Троїцького Іонинського монастиря архієпископ Іона, поїздка відбулася завдяки допомозі благодійного фонду «Православний спадок України на Святій Горі Афон».

3

Архієпископ Іона на своїй сторінці в Фейсбук розміщує фотографії з видами Святої Гори, монастирів у яких він прибуває. Завдяки цьому у користувачів Фейсбук з'явилася унікальна можливість побачити фотографії Афона з коментарями владики.

Відео дня
2

18 листопада, паломницька група прибула в монастир Діонісіат.

2

Про монастир владика Іона написав, що він, «як більшість афонських монастирів розташований біля берега моря. Діонісіат з різних сторін виглядає по-різному. З одного - як миле приморське містечко, з іншого - як сувора фортеця. У Діонісіат, як й інших прибережних монастирів, є зручна гавань».

2

Також владика описав яким постає Діонісіат перед паломниками, які приходять від пристані.

3

«На дорозі, що веде від пристані в монастир, розташована каплиця. Цікаво, що при її реставрації делікатно зберегли фрагменти пізньої штукатурки стін з орнаментами. Вхід в обитель. І теж середньовічні, оббиті важким залізом, двері. Але для нас вони розкриті. Вниду в дом Твой, поклонюся ко храму святому Твоему».

2

Архієпископ Іона також розмістив фотографії, які передають побут святогірців й облаштування обителі.

3

«Незвичайна годинникова башта. З двома циферблатами - з візантійським і звичайним часом. І з зображеннями ефіопів. Пірати, які розоряли монастирі в середні століття, були в основному цього племені й образ ефіопа був символом раптової смерті.

3

Розписи монастирських трапезних або притворів храмів на тему апокаліпсису були дуже популярними на Святій Горі. Так би мовити, "mementō morī" по-афонськи. Діонісіат не виняток.

2

Афонські монастирі побудовані дуже компактно. Так, що, наприклад, стіна храму виявляється частиною коридору готелю», - написав владика.

3

Відвідуючи місця поховання святогорців, архієпископ Іона зазначив:

3

«Над вічним спокоєм. Чернече кладовище. Дивишся і розумієш, що тут, на Афоні, слово упокоїтися - не фігура мови ... Місце поховання святителя Нифонта, який після скинення з кафедри прийшов в Діонісіат під виглядом простого послушника і був погоничем мулів».

3

В обителі Діонісіат паломники перебували до 19 листопада. Потім - вирушили в Григоріат.

3

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся