1

21 факт про Небесні Сили безтілесних, які важливо знати кожному християнину

09:43, 21.11.2017
4 хв.

Православні християни 21 листопада (за новим стилем) святкують Собор Архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. Цього дня панігір зазначає афонський монастир Дохіар. Ми зібрали 21 факт про Небесних Сил безплотних, які важливо знати кожному християнину.

Православні християни 21 листопада (за новим стилем) святкують Собор Архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. Цього дня панігір зазначає афонський монастир Дохіар. Ми зібрали 21 факт про Небесних Сил безплотних, які важливо знати кожному християнину.

1. Святкувати Собор Архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних почали в IV столітті на Помісному Лаодикійському Соборі, який засудив єресь поклоніння ангелам, як творцям світу й затвердив православне їх шанування.

2. Примітно, що свято за старим стилем відзначали 9 листопада - в дев'ятому місяці від церковного початку року, яке святкували в березні. Згідно з ученням Православної Церкви, існує 9 чинів ангелів.

Відео дня

3. Ангельські чини поділяють на три групи, за ієрархією: вищу, середню та нижчу. У кожній ієрархії виділяють три чини.

4. Вищу ієрархію становлять: Серафими, Херувими та Престоли.

5. Серафими - найбільш наближені до престолу Божого. «Серафим» означає полум'яний, вогненний. Вони пробуджують любов до Бога.

6. Херувим означає абсолютна мудрість. Через них Бог дарує просвіту, відкриває таємниці Божі.

7. Престоли служать правосуддю Божому.

8. До середньої ангельської ієрархії відносяться: Панування, Сили й Влади.

9. Господства панують над усіма подальшими чинами. Їх посилає Господь до виховання правителів, для мудрого управління країною. Їм моляться, щоб навчитися володіти своїми почуттями, перемагати спокуси, панувати над спокусами плоті.

10. Сили низпосилають благодать, якою святі робили чудеса й бачили, що станеться в майбутньому. Їм моляться про дарування терпіння, духовної мужності.

11. Влади приборкують диявола і його слуг. Їм моляться про захист від злих духів, про допомогу в боротьбі з поганими помислами.

12. Найнижчу ієрархію становлять: Начала, Архангели й Ангели.

13. Начала старші в цій групі ангелів. Вони вчать виконувати обов'язки не заради особистої вигоди, а для загального блага і на славу Божу.

14. Архангели зміцнюють у людях віру, допомагають покликати Божественне вчення. Їх вісім: Михаїл, Гавриїл, Рафаїл, Уриїл, Салафиїл, Ієгудіїл, Варахиїл, Ієремиїл.

15. Ангели є найближчими з безтілесних сил до людей, так як кожній людині при хрещенні дається ангел охоронець. Він зберігає віруючого, допомагає піднятися при духовних падіннях на шляху до святості.

16. Вище за всіх чинів поставлений Господом святий Архістратиг Михаїл. Його ім'я з єврейської означає "хто як Бог". Саме він скинув з Неба денницю, ангела, який возгордився і його прихильників.

17. Згідно з переказами, Архістратиг Михаїл брав участь у багатьох подіях, описаних в Старому Завіті. Наприклад, він явився ізраїльтянам, коли вони виходили з єгипетського рабства, у вигляді стовпа; через явилась сила Божа, яка і знищила єгиптян, які переслідували Божий народ.

18. Архангел Михаїл врятував хлопця, якого нечестиві ченці заради наживи скинули з каменем на шиї в море біля берегів Святої Гори.

19. У кінці XIII століття в афонському монастирі Дохіар через посуху майже не залишилося води. Тоді небесні покровителі обителі - Архангели Михаїл та Гавриїл з'явилися уві сні ченцю Феодулу. Вони вказали, що біля північного боку собору розташоване джерело. Коли ченці почали копати - з землі вдарило джерело, яке діє і сьогодні. Воно відоме як "Криниця Архангелів".

20. Іконографія ікон Архангелів обумовлена їх особливістю служіння. Михайл топче ногами диявола; в його лівій руці - зелена фінікова гілка, у правій - спис з білою хоругвою, на якій зображений хрест або з мечем.

21. Соборний храм обителі Дохіар відзначає 21 листопада панігір. Храм Архістратигів - найвищий з усіх афонських церков. Він облицьований мармуром.

За матеріалами з відкритих джерел.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся