Фото: facebook.com / Центр інформації УПЦ

"20 столпів Афону": діти розповіли про враження від Святої Гори у мініатюрі

16:38, 20.11.2017
4 хв.

Центр інформації УПЦ підготував ексклюзивний репортаж для сайту Факти ICTV про проект 20 столпів Афону, метою якого є за рік познайомити з духовною спадщиною Святої Гори понад 40 тисяч школярів.

– Проект досить коштовний, його не можна часто перевозити з місця на місце. Ми домовились з керівництвом Національної бібліотеки для дітей розмістити експозицію тут, – розповів виконавчий директор БФ Православний спадок України на Святій Горі Афон Андрій Ус.

На відкриття виставки був запрошений єпископ Васильківський УПЦ Миколай (Почтовий). Він розповів школярам про своє паломництво на Святу Гору і про насельників Афону.

Відео дня
2

– В монастирях Афона несуть чернечих подвиг і вихідці з України. Щодня монахи Афону моляться за мир в Україні. Їхня молитва особлива, адже лунає до Господа зі Святої Гори. Через 3D інсталяції можна осягнути велич чернечої гори. Фотографії, які тут представленні, з точністю передають стиль життя насельників Афону. Я маю щиру надію, що ця виставка і Свята Гора залишиться у ваших серцях. Можливо навіть з часом хтось із вас захоче відвідати Афон і доторкнутись до православних святинь, – сказав владика Миколай.

Генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей Алла Гордієнко звернула увагу на високу зацікавленість дітей подією.

Самі ж школярі розповіли, що дізнались про Святу Гору багато нового.

– Дуже цікаво дізнаватися про Афон, про велику кількість монастирів і життя монахів Святої Гори. Раніше ми читали твір Івана Вишенського про Афон, але сьогодні ми дізналися значно більше з уст людини, котра там була, – розповіла учениця 8 класу Марія

3

– Ця виставка зробила відвідини бібліотеки більш цікавою. Дуже детальна інсталяція Великої Лаври і самої Святої Гори. Її розміри дозволяють розгледіти найменші деталі, – поділився враженнями школяр Сергій.

Окрім самої виставки на юних читачів чекав ще один захід, пов’язаний зі Святою Горою. Для того, щоб закріпити інформацію про Афон, організатори провели для школярів тематичний квест. Гравці мали розгадати головоломки, збирати частини відомостей про Афон, об’єднувати їх в одне ціле, аби перейти на інший етап. В різних місцях бібліотеки були заховані ключі-підказки, котрі дозволяли розгадувати логічні задачі. Кінцевим етапом стали пошуки підказок на фотографіях виставки та 3-D макетах. Переможці квесту отримали приз від фонду.

3

Школярі не приховували задоволення від проведених заходів.

– Хотілося б частіше брати участь у таких квестах. Так краще сприймається інформація, її довше пам’ятаєш. От я, до прикладу не знав, що раніше на Афоні не було ніяких доріг, монахи пішки долали великі відстані. А ще цікаво було дізнатися, що туди не пускають жінок. На жаль, я ніколи туди не потраплю, – розповіла школярка Єва.

Організатори виставки зазначають, що місце розміщення експозиції вибране не випадково.

– В середньому, близько 300 чоловік приїздить сюди щодня. Загалом понад 40 тисяч дітей за рік зможуть познайомитись з Афоном. Крім того, вони передадуть цю інформацію своїм близьким і друзям, поділяться своїми враженнями з батьками. Таким чином, аудиторія наша збільшиться завдяки дитячим враженням, – переконаний виконавчий директор фонду Андрій Ус.

3

Слід зазначити, що розмір 3-D макета Святої Гори – 2,5 м в довжину і 0,9 м завширшки, вага – 180 кг. Конструкція обнесена скляним куполом,виготовленим з ударостійкого скла. 3-D макет Великої Лаври – першого монастиря на Святій Горі, архітектура якої стала основою афонського будівництва монастирів, становить 1,2 м в довжину і 0,85 м в ширину.

Проект 20 стовпів Афона став можливий завдяки співпраці фонду «Православний спадок України на Святій Горі Афон» та керівництва Нацбібліотеки для дітей.

Центр інформації УПЦ – спеціально для сайту Факти ICTV.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся