1

Афонські монахи розповіли, навіщо людина має працювати і скільки заробляти

10:48, 17.11.2017
3 хв.

Православна Церква благословляє чесну працю людини і вчить не вдаватися до неробства. Афонські монахи розповіли про те, чому не можна закопувати свої таланти в землю, і навіщо працювати, навіть якщо у вас є гроші на життя.

Православна Церква благословляє чесну працю людини і вчить не вдаватися до неробства. Афонські монахи розповіли про те, чому не можна закопувати свої таланти в землю, і навіщо працювати, навіть якщо у вас є гроші на життя.

Афонський старець Гавриїл Карейський говорить про те, що кожен християнин повинен працювати і заробляти, допомагаючи незаможним.

"Людина не повинна присвячувати себе дозвіллю, кожна людина повинна працювати 5-6 годин на день, а особливо - монах. Він повинен п'ять годин нести послух, а решту часу приділяти духовному життю. Адже за заповідями Господніми ти повинен заробити, щоб дати ще і незаможним. І від цього ти знову отримуєш благословення Боже", - каже афонський старець Гавриїл Карейський.

Відео дня

При цьому афонський старець пояснює, що працювати людина повинна не заради мирських надмірностей, які можуть нашкодити душі, а для того, щоб виявляти чесноти.

"Якось до одного старця прийшли на сповідь монахи і застали його за рукоділлям.

- Оце так, - сказали ченці. - А ми молимося цілий день. У нас навіть немає часу на рукоділля.

Трохи помовчавши, старець сказав їм:

- А, коли ви спите, хто за вас молиться?

І тоді прийшла черга здивуватися пустельникам, і вони не могли нічого відповісти. Нарешті, оговтавшись, вони запитали:

- А за вас, старче, хто молиться?

- А я ось працюю, займаюся рукоділлям і від надлишку подаю незаможним. А, коли я сплю, вони за мене моляться, - відповів їм старець.

Так що, монах не повинен бути пустим, він повинен заробляти собі на життя своїми руками. І обов'язково розподіляти роботу так, щоб залишався час на читання молитви і святих отців", - навчає старець Гавриїл Карейський.

2

Ігумен монастиря Ватопед архімандрит Єфрем розповів про те, що Бог нагороджує кожну людину своїми талантами, які ми повинні прагнути максимально реалізувати у цьому земному житті, оскільки наші здібності - це дар Христа.

"Церква не відкидає бажання людини просуватися у професійному чи робочому житті. Тому що у кожної людини є свій особливий дар - різні здібності. І Христос із нез'ясовних і незрозумілих для нас причин розділяє ці обдарування між людей, він дає кожній людині те, що вважає за потрібне. І кожен з нас повинен намагатися зробити найкраще і найбільше, що може", - каже Єфрем Ватопедський.

Однак, реалізовуючи свої таланти, ми не повинні забувати про головний сенс людського життя, яким є наша святість, - вчить ігумен афонського монастиря.

"Кожна людина повинна жити у праці, тому Церква встановила і молитви, які благословляють ту чи іншу діяльність людини. Але що іще говорить наша Церква? Вона каже: працюйте, робіть все, що вважаєте за потрібне, окрім гріха. І ніколи не абсолютизуйте мирські цінності. Перша ваша мета, перше ваше найбільше бажання - це ваша святість. І тоді виконуються і слова Христа: "Шукайте ж найперше Царства Божого і правди Його, а це все додасться вам", - говорить архімандрит Єфрем Ватопедський.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся