1

Пимен Зографський - афонський і болгарський святий, якому тричі являвся Георгій Побідоносець

13:37, 16.11.2017
2 хв.

Православні християни 16 листопада (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Пимена Зографського (Софійського).

Святий Пимен народився в столиці Болгарії - Софії, ймовірно в 1540 році, в православній родині. Хлопчика при хрещенні назвали Павлом, так як він народився в день пам'яті святих первоверховних апостолів Петра і Павла.

Павел навчався іконопису, церковному співу, вивчав Святе Письмо в церкві великомученика Георгія. Його вчителем був ієромонах Фома з Зографського монастиря. Хлопцю було 26 років, коли його батьки і духівник померли. Тоді він роздав все своє майно й вирушив на Афон, в обитель Зограф. Тут він прийняв чернецтво з ім'ям Пимен.

У 30-річному віці його рукоположили у священика. Протягом 15 років він вів аскетичний спосіб життя - жив у печері святого Косми Зографського. У 55 років йому явився великомученик Георгій Побідоносець. Святий сказав йому, що Божа воля така, щоб він повернувся на батьківщину і став духовним наставником для свого народу.

Відео дня
2

Преподобний довго думав про побачене, і святий Георгій знову з'явився йому. Він повторив сказане раніше і додав, що йому належить справа відновлення зруйнованих православних храмів.

Пімен порадився зі своїм духівником, який благословив його на виконання сказаного святим Георгієм. Пімен попрощався з братією і, разом зі своїм учнем, відправився в Болгарію. У той час країна перебувала під османським ярмом.

Народ радісно зустрічав Пимена, який став проповідувати, лікувати хворих, будувати храми, писати ікони. Преподобний відновив близько 300 храмів і 15 монастирів. Багато храмів він особисто розписував.

Він прославився також даром чудотворення. Наприклад, він зцілив людину, яка від народження була сліпою.

Пимену втретє явився святий Георгій Побідоносець, який наказав йому відправлятися в Черепишкий монастир. Тут святий помер 16 листопада 1610 року. На його могилі відбулося багато чудес і зцілень.

Житіє святого Пимена, яке зберігається на Афоні в обителі Зограф, написав його учень Памфілій. У Болгарії день пам'яті святого Пимена відзначається як день художника та реставратора.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся