1

У Греції випустили поштові марки з картинами Спіроса Папулакаса, з видами Святої Гори Афон.

На творчість і світогляд художника, свого часу, сильний вплив звершило відвідування Святої Гори.

Номінальна вартість поштових марок - від 0,20 до 1, 50 євро.

Відео дня
2

*** Спірос Папалукас (грец. Σπύρος Παπαλουκάς 1892 - 3 червня 1957) - грецький художник І половини XX ст. Його називають "предтечею", так званого "покоління 30-х" в грецькому живописі.

Ще з дитинства Спірос любив малювати - вчитель в школі скаржився, що хлопчик його не слухає і постійно малює. Хлопчика віддали на навчання іконопису до місцевого іконописця. У 1906 році він втік на пароплаві в Пірей, де почав працювати в майстерні іконопису. З 1909 по 1916 роки навчався

в Афінській школі образотворчих мистецтв. З 1917 по 1921 роки продовжив навчання в Парижі, де йому надавав фінансову підтримку грек торговець картинами.

Він побував у Малій Азії, де були втрачені багато його творів під час винищення населення Смірни.

3

Художник рік жив на Афоні, написав пейзажі з видами Святої Гори. Тут він також вивчав візантійський живопис і робив копії церковних творів мистецтва.

Його тривале перебування на Афоні справило значний вплив на його роботи. Він продовжував писати афонські пейзажі протягом багатьох наступних років.

"Якщо хто-небудь естетично не розуміє візантійське, нехай дозволить мені зауважити йому, що він не розуміє древнє грецьке. А коли художник не розуміє грецьке минуле, то як він може створювати грецьке майбутнє?", - говорив Папалукас після відвідин Святої Гори.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".