1

Тимофій Есфігменський - афонський святий, який звільнив свою дружину з гарему

11:36, 13.11.2017
3 хв.

Православні християни 12 листопада відзначають день пам'яті преподобномученика Тимофія Есфігменського.

Православні християни 12 листопада відзначають день пам'яті преподобномученика Тимофія Есфігменського.

Святий був родом із села Кісанов, Фракійської області (Північні Балкани). У хрещенні він був названий Тріандафілом.

Тріандафіл був одружений, мав двох доньок. Однак, один мусульманин насильно відібрав у святого дружину, навернув її в іслам і помістив у свій гарем. Тріандафіл, побоюючись, щоб і дочок не спіткала доля їх матері, відправив їх до своїх родичів.

Відео дня

Святий багато молився про свою дружину і через інших людей передавав їй, щоб вона залишила іслам. Незабаром вона покаялася. Вона запропонувала Тріандафілу прикинутися, що і він прийняв мусульманську віру, щоб через суд повернути її в сім'ю. Він послухався і прийшов до мусульман, заявляючи, що хоче прийняти їх віру. Над ним вчинили обряд обрізання й повернули йому дружину.

Турки стежили за подружжям. Вони, бажаючи відкрито сповідувати християнство, вирішили піти в монастир: вона - в жіночий; він - на Святу Гору, у Велику лавру. Тут він приніс покаяння і прийняв чернецтво з ім'ям Тимофій.

Через 7 років у Смирні мученицьки помер святий Агафангел. Тимофій побажав кров'ю спокутувати свій гріх зречення.

Він прийшов в Есфігмен до старців за благословенням. Тут він був пострижений у схиму і довго готувався до майбутнього подвигу й отримав благословення на муку заради Христа. Однак його не благословили на прощання з дочками. Проходячи місцевість, в якій вони жили, одна людина розповів дівчаткам, що їх батько тут. Вони поспішили за ним, але святий втік від них, не бажаючи порушувати благословення.

У місті Пропонтида, він звернувся до старця Германа, який підготував його до майбутнього подвигу. Разом з Тимофієм захотів постраждати ще один учень старця - ієромонах Євфимій.

Євтимій і Тимофій вирушили в Кісанов, де зупинилися в будинку колишнього християнина, який доніс на них туркам. Їх привели на судилище, де вони сміливо сповідав себе християнами.

Монахів відправили в Адріанополь; тут судді наказали їх кинути в різні темниці, їх ноги вбили в колоди, щодня, протягом одного місяця били, щодня додаючи по 2 удари, починаючи з 38 ударів.

Їх знову викликали до судді. Ієромонаха Євфимія відправили в темницю і били по п'ятах; Тимофія ж залишили без покарання, оголосивши йому, що якщо він протягом одного місяця не прийме іслам, то його стратять.

Через два дні прибув до Адріанополя старець Герман, якому вдалося потрапити до в'язниці та причастити мучеників. Усю ніч вони разом молилися.

Тимофію, після мук та умовлянь прийняти іслам, усікли голову, а тіло кинули в річку. Це сталося 12 листопада (за новим стилем) 1820 року.

Старець Герман викупив у катів закривавлений його одяг. З цією дорогоцінної ношею він відправився на Святу Гору. Проходячи повз те селище, де жили дочки святого Тимофія, Герман зайшов до них, повідомив їм звістку про мученицьку кончину їх батька й подарував їм частину від одягу святого.

На Афоні реліквії урочисто зустріли і хресним ходом принесли до церкви, де їх поклали у ковчег з одягом святого мученика Агафангела.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся