1

В Афінах до 13 листопада буде перебувати найбільша святиня православного світу - Пояс Пресвятої Богородиці з афонського монастиря Ватопед.

Пояс Богородиці супроводжував велелюдний хресний хід.

2

В Афінах супроводжує святиню намісник афонського монастиря Ватопед архімандрит Єфрем (Куцу) і братія.

Відео дня
2

*** Пояс Пресвятої Богородиці (грец. Ζώνη τῆς ὑπεραγίας Θεοτόκου) належав Діві Марії. У переказі говориться, що виткала його з верблюжої вовни Сама Божа Матір. Після Успіння Пресвятої Богородиці святиня зберігалася у апостола Фоми. Він не був присутній під час поховання Пресвятої Діви й прийшов у Єрусалим лише через три дні. 

2

Коли апостоли відкрили гробницю Богородиці, щоб Фома міг попрощатися з Нею - виявили її порожньою. Залишився лише одяг, в якому була похована Пречиста. На третій день Пресвята Діва з'явилася апостолам і втішила їх словами: «Радійте! - бо Я з вами на всі дні ». Згідно з переказами, до цього Вона з'явилася Фомі і з Небес кинула йому Свій Пояс.

У X столітті Пояс розрізали на частини і передали їх в обителі Болгарії, Грузії, Росії, Кіпру та на Святу Гору, в монастир Ватопед. У XII столітті було встановлено святкування положення святого Поясу, яке відзначали 31 серпня (за старим стилем). Саме ту частину святині, яка зберігається в афонській обителі, брали з собою у військові походи візантійські імператори.

5

На Святій Горі насельників Ватопедської обителі називають «агіазонітами», або «святопоясниками». Ченці виготовляють пояски та прикладають їх до Поясу Пресвятої Богородиці, які потім паломники відвозять до себе додому.

Фото: pemptousia.gr.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".