1

У Греції відбулася презентація вже другого видання про особливо шанованого на Афоні святого, який народився в Україні.

Книга «Іоанн Руський», митрополита Халкіди Хризостома була вийшла у світ у видавництві «Архондарик книголюбів».

2

Книгу представили в рамках Дімітріаді - днів святкування пам'яті великомученика Димитрія Солунського.

Відео дня

На презентації також відбувся показ документального фільму «Святий Іоанн Руський: зразок терпіння».

3

Доктор богослов'я Аристея Кавура, яка презентувала книгу, зазначила, що видання «розкриває єдність життя Церкви».

На презентації також виступив автор книги - митрополит Хризостом. Владика сказав, що святий Іоанн Руський є зримим знаком присутності Бога у світі.

4

*** Святий Іоанн Руський народився в Україні, в православній родині, в кінці XVII століття. Служив в армії. Також він був учасником російсько-турецької війни.

У 1711 року потрапив у полон і був проданий начальнику кінноти. Так він потрапив до турецького міста Прокопію. Тут його схиляли прийняти іслам. Терплячи побої, він все ж не погоджувався відрікатися від Христа. А бачивши сміливість Іоанна, його пан припинив муки і більше не зобов'язував його прийняти іслам.

Святий жив у стійлі худоби, за яким йому доручили доглядати. Він старанно виконував всю важку роботу й відрізнявся доброю вдачею. Іоанн часто перебував на самоті й багато молився. Господар запропонував йому свободу, але святий відмовився. Він так і жив у рабстві, щоночі тікаючи в храм святого великомученика Георгія, де він міг молитися і причащатися. Будучи бідним невільником, він допомагав убогим.

Передчуваючи свою смерть, він попросив покликати до нього священика. Однак священнослужитель боявся з'являтися зі Святими Дарами в будинку турецького начальника. Він вклав Тіло і Кров Господні в яблуко і передав їх святому.

Праведник причастився і мирно помер 27 травня 1730 року. Турок передав тіло святого священику, щоб той міг поховати його за християнським звичаєм. На похорон святого прийшли багато християн. Через 3,5 роки священику уві сні було відкрито, що мощі святого Іоанна нетлінні. Їх незабаром знайшли і перенесли в храм, в якому за життя молився святий.

Частина мощей святого Іоанна Руського зберігається на Святій Горі в Свято-Пантелеімовому монастирі.

Фото: romfea.gr.

З використанням матеріалів «Фома в Україні».

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".