1

Герасим Новий - афонський святий, який багато подорожував, творив чудеса і заснував монастир

11:47, 02.11.2017
2 хв.

Православні християни 2 листопада (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Герасима Нового.

Православні християни 2 листопада (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Герасима Нового.

Святий був родом із села Трікала в Пелопоннесі. Його батьки були багатими і благочестивими людьми. Хлопчик отримав освіту в училищі.

Досягнувши повноліття він вирішив прийняти чернецтво і прибув на острів Закінф, а потім відвідав в Грецію, Фессалію, Евксінський Понт, Константинополь й Афон.

Відео дня

На Святій Горі він прийняв чернецтво і жив, наслідуючи афонских подвижників.

Після - він відправився в паломництво на Святу Землю. Потім святий побував в Антіохії, Дамаску, Олександрії; пройшов весь Єгипет і Варварію, і знову повернувся в Єрусалим. У Храмі Гробу Господнього він виконував послух - запалював кадило.

Патріарх Герман рукоположив Герасима в диякона, а потім - у священика.

Святий віддалявся на Йордан, де перебував в мовчанні. Після - повернувся в єрусалимську патріархію, але тут не було можливості вести усамітнений спосіб життя, і Герасим відплив на Крит, а потім - в Закінф. Тут він жив у печері, ведучи аскетичний спосіб життя. Так він прожив 5 років. А потім блаженний Герасим залишив Закінф і, прибув на острів Кефалонійскій, де оселився в місці, званому Печери. До нього почали приходити люди за духовною порадою.

Він знову пішов у безлюдне місце - в Омаль, де оселився у старій запустілій церкви, яку за допомогою місцевих жителів відновив і назвав Новим Єрусалимом. Поруч він побудував собі келію. Згодом тут утворився жіночий монастир. Герасим став духівником черниць. Тут він жив протягом 30 років.

Господь дарував йому дар чудотворення - він вимолив у Бога дощ під час посухи. Також зціляв хворих, виганяв бісів.

Про день своєї смерті святий Герасим знав заздалегідь. Напередодні він зібрав насельниць монастиря, благословив, помолився про них і помер 15 серпня 1579 року на 71-му році життя.

Через 2 роки його мощі знайшли нетлінними.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся