1

Гавриїл Афонський - святий, який привіз зі Святої Гори каміння для будівництва одеського храму

09:38, 01.11.2017
3 хв.

Православні християни 1 листопада (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Гавриїла Афонського.

Православні християни 1 листопада (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Гавриїла Афонського.

Георгій, майбутній святий Гавриїл, народився 8 січня 1849 року в Київській губернії, в бідній родині. У 12 років він залишився сиротою.

У юному віці він звершив паломництво святими місцями рідної губернії. Пізніше - жив у Феофанівській пустелі, яка відносилась до Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Відео дня

У 1867-1868 роках він відвідав Святу Землю, а потім Афон. Святий залишився на Святій Горі, в Іллінському скиту. У 1869 році він був пострижений у чернецтво з ім'ям Гавриїл, на честь Архістратига Гавриїла.

У 1876 році він став економом на судні «Святий пророк Ілля», яке належало скиту. Корабель здійснював регулярні рейси зі Святої Гори в Константинополь, Одесу, Маріуполь. Примітно, що команду становили афонські монахи. Під час Російсько-турецької війни корабель знаходився в Таганрозі й Ростові-на-Дону. Після її завершення - повернувся на Афон.

Гавриїл став виконувати послух скарбника й економа. Потім Гавриїл став намісником Свято-Іллінського скита; в 1891 році - архімандритом.

Будучи намісником монастиря, він трудився над його благоустроєм; успішно врегулював конфлікт між скитом і монастирем Пантократор, а це дозволило розширити володіння й почати будівництво соборного храму. На будівельні роботи збирали гроші по всій Російській імперії.

Архімандрит Гавриїл допомагав у справі будівництва Іллінського подвір'я в Одесі. Частину каменів, які використовувалися в будівництві, особисто привіз зі Святої Гори архімандрит на судні «Святий пророк Ілля». Освячення храму відбулося за участю архімандрита Гавриїла в грудні 1896 року.

За вказівкою намісника в Афонському Свято-Іллінському скиту побудували гуртожитній корпус і почали зводити новий собор, будівельні роботи завершилися вже після смерті святого.

У 1901 році він відправився до Одеси, щоб відвідати подвір'я Свято-Іллінського скиту. Однак, по дорозі, на Новомиколаївській станції різко погіршився стан його здоров'я. Святий Гавриїл помер 1 листопада (за новим стилем), причастившись за день до цього Святих Христових Тайн.

Тіло архімандрита перевезли до Одеси, де його й поховали в склепі храму подвір'я, в яке він прямував.

З благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела 22 липня 1994 були знайдені мощі святого Гавриїла. У 1995 році він був зарахований до лику святих.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся