1

На сайті «Монашество в історії» розміщений унікальний каталог слов'янських рукописів монастиря Нямц, настоятелем якого з 1779 по 1794 рік був знаменитий наставник чернецтва і перекладач на церковнослов'янську мову преподобний Паїсій (Величковський).

*** Преподобний Паїсій Величковський - уродженець Полтави, православний старець, аскет, святий, служіння якого проходило в Україні, на Афоні і в Молдавії. Паїсій Величковський відомий також як перекладач праць святих отців з грецької мови. Зокрема, він перевів на церковнослов'янську мову «Добротолюбіє» - улюблене духовне читання ченців і мирян. Величковський - один з тих, хто відродив забуті традиції чернечого життя - общежительного чернецтва і Іісусової молитви.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2017 року БФ «Православний спадок України на Святій Горі Афон» презентував на фестивалі православного кіно «Покров» документально-просвітницький фільм «Величковський: шлях над часом», де описаний життєвий шлях і духовна діяльність великого святого.

Відео дня

Зйомки фільму відбувалися на Афоні в монастирях Ксенофонт, Пантократор, Симонопетра, а також в Іллінському скиту. У Румунії знімальна група побувала в Драгомирні, Секулі і Нямці - монастирях, де преподобний Паїсій Величковський був ігуменом. Фінальний етап зйомок відбувся в Києво-Печерській лаврі.