1

Преподобний Сергій - засновник Вологодської обителі, який прийняв чернецтво на Афоні

09:58, 20.10.2017
2 хв.

Православні християни 20 жовтня (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Сергія Вологодського, або Нуромського.

Православні християни 20 жовтня (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Сергія Вологодського, або Нуромського.

Про життя святого Сергія збереглося небагато відомостей. Автором житія преподобного був його учень Олексій.

У зазначеному життєписі немає інформації, де народився святий. Інші біографи припускали, що він був греком.

Відео дня

Безперечною є інформація, що святий прийняв чернецтво на Святій Горі Афон. Тут він також був рукопокладений у священика.

Прийшовши на Русь святий деякий час жив у Радонежі, в монастирі преподобного Сергія, під його керівництвом. Пізніше він захотів жити в пустелі, насамоті. Преподобний Сергій благословив його намір.

Святий оселився в вологодських лісах, на березі річки Нурма. Недалеко від нього жив у дуплі липи преподобний Павел Обнорський. Святий Павел став учнем преподобного Сергія.

Святий Сергій вів аскетичний спосіб життя, перебував у мовчанні. Згодом до нього стали приходити учні. На них неодноразово нападали розбійники та біси.

Коли учнів зібралося вже 40 осіб - був побудований храм на честь Преображення Господнього й братські келії. Так був заснований Спасо-Нуромского монастир.

Згідно з житієм, «за зовнішнім виглядом преподобний Сергій був сивий, з бородою рідкою, з волоссям на голові густим».

Заздалегідь знаючи про день своєї смерті, святий Сергій зібрав братію, дав передсмертні настанови. Він причастився Святих Христових Таїн і помер 20 жовтня (за новим стилем) 1412 року.

Через багато років після смерті святого були знайдені його мощі. Багато віруючих тоді отримали зцілення.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся