1

Чудо в колодязі: афонський преподобномученик Макарій Новий, якому співали ангели

10:36, 19.10.2017
4 хв.

Православні християни 19 жовтня (за новим стилем) відзначають день пам'яті афонського святого - преподобномученика Макарія Нового.

Православні християни 19 жовтня (за новим стилем) відзначають день пам'яті афонського святого - преподобномученика Макарія Нового.

Святий Макарій народився в бідній родині. При хрещенні хлопчика назвали Мануїлом. У підлітковому віці його віддали на навчання до кравця, який навчив не лише ремеслу, але й основам християнського віровчення. Мануїл жив і працював у цієї людини до 18 років.

Батько святого відрікся від Христа і, прийнявши іслам, переїхав в мусульманське місто Брусса. Одного разу Мануїл прийшов на ринок в Брусса, де його побачив батько. Він схопив сина і повів на суд, кажучи, що нібито і Мануїл обіцяв відректися від Христа. Хлопець заперечував, але його побили і насильно зробили обрізання.

Відео дня

Через кілька днів Мануїл відправився на Святу Гору, де обійшов всі обителі і зупинився в скиту Святої Анни. Він прийняв чернецтво з ім'ям Макарій. У скиту він прожив 12 років.

Святий побажав мученицьки постраждати за Христа, щоб спокутувати мимовільний гріх зречення від Нього. Старець не благословив цей намір і говорив, що живучи на Афоні подвижницьким життям, він приніс подвиг гідний покаяння, який має силу хрещення. Але святий був наполегливий і сказав старцеві, що не матиме душевного спокою, поки не виконає бажане. І досвідчений духівник дав своє благословення.

У Бруссі турки взнали його. Вони підійшли до святого і запитали, чи та він людина, яка раніше була мусульманином. Макарій підтвердив, що це він і додав, що тепер він знову християнин, більш того - монах, і вважає іслам помилковою релігією.

Почувши хулу на свою віру, турки схопили святого, побили і повели на суд. Суддя схиляв його знову стати мусульманином і розпитував, чому він став ченцем.

Макарій відповів: «Віри вашої я завжди гребував і тепер гребую і проклинаю; добровільно ж ону я ніколи не брав, а що ви у насильницький спосіб обрізали мене, то це знають всі турки, колишні причетними до цієї справи, і якщо їх змусити, щоб вони сказали правду, то запевняю тебе, що вони засвідчили б я виконаю перед усім світом, що мене насильно обрізали і що я не відрікався від віри в Спасителя мого Господа Іісуса Христа і ніколи не відречуся від Джерела життя, що Ним все живе і рухається», - сказав він.

Суддя наказав повісити Макарія на шибці під пахви так, щоб одні лише кінці пальців його могли торкатися землі, і щоб при цьому його били палицями.

Святий попросив його мучити, але сказав: "Знай, що помисел мій буде твердий і непохитний в моєму віруванні в Іісуса Христа ...»

Суддя розлютився і наказав зв'язати йому ноги і опустити вниз головою в сухий колодязь, і раз в день витягати його, бити і знову опускати. Такі муки святий терпів протягом 90 днів.

Одного разу вночі в колодязі з'явився надзвичайний світ, і видав райські пахощі, і ангельський спів. Турок, який знаходився в колодязі, терплячи покарання за злочин, бачачи чудове явище, увірував у Христа. Пізніше він також став мучеником.

Дізнавшись про диво, суддя викликав до себе Макарія, який підтвердив це. Він також додав, що «хто вірує в Христа, той не лише може побачити те, що трапилося в колодязі, а й інше, набагато більше цього». Святий привів багато прикладів з Біблії. Суддя, бачачи, з яким інтересом присутні слухають його розповідь, побоявся, що вони можуть стати християнами.

Тоді святого вивели за місто, побили камінням і обезголовили. Сталося це 19 жовтня (за новим стилем) 1590 року.

Мощі мученика кілька днів залишалися в яру непохованими. Ночами з яру виходило неземне світло, який бачили багато християн - жителі міста. Вони і поховали тіло святого. Пізніше його тіло було розділене: главу мученика передали на Афон, в скит Святої Анни; частину мощей взяла його мама і забрала на батьківщину; частину - залишили місцеві християни в церкві, в ковчезі.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся