1

Преподобний Григорій: афонський святий, через якого Богородиця затвердила богослужбовий спів

12:19, 14.10.2017
2 хв.

Православні християни 14 жовтня (за новим стилем) відзначають день пам'яті афонського святого - преподобного Григорія, доместика великої церкви.

Православні християни 14 жовтня (за новим стилем) відзначають день пам'яті афонського святого - преподобного Григорія, доместика великої церкви.

Про святого Григорія збереглося мало відомостей.

Відомо, що він був ченцем у Великій Лаврі, на Святій Горі Афон. Він був співаком і доместиком (δομέστικος). Доместик - цивільний, церковний і військовий титул часів Пізньої Римської та Візантійської імперій.

Відео дня

Зі святим Григорієм пов'язаний один дивовижний випадок.

Святіший Вселенський Патріарх Калліст Перший (день пам'яті - 20 червня), у часи, коли ігуменом Великої Лаври був преподобний Яків Пріканін, під час Божественної літургії Василія Великого велів співати молитву: «О Тебе радуется». Однак, його наступник, Патріарх Філофей, скасував це веління і благословив співати: «Достойно есть», так як ця молитва коротша. Ці зміни спонукали в Церкві непорозуміння.

Одного разу, напередодні Богоявлення, Григорій Олександрійський повелів доместику Григорію співати, як раніше: «О Тебе радуется», але прихильники позиції Патріарха Філофея були проти. Григорій Олександрійський наполіг на своєму. Доместик проспівав: «О Тебе радуется».

Після святкового богослужіння, Григорій заснув легким сном і побачив перед собою Пресвяту Діву. Богородиця сказала йому: «прийми відплату за твій спів, доместиче! - дуже дякую тобі за твою пісню на честь Мою». Вона також дала йому златницю, яку повісили на іконі Богородиці.

Відтоді Церква постановила - на Літургії Василія Великого та на навечір'я співати: «О Тебе радуется».

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся