Ікона

Православні християни 14 жовтня відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Як повідомляє «Православний спадок України на Святій Горі Афон», історія свята пов'язана з дивовижню подією, яка сталася в Х столітті в Константинополі у Влахернській церкві, в якій зберігалася Риза і Покрив (омофор) Божої Матері. Ці святині були перенесені сюди в V з Палестини.

Одного недільного дня, 14 жовтня (за новим стилем), під час богослужіння святий Андрій, Христа ради юродивий, побачив на небі Божу Матір. Цариця Небесна, в супроводі ангелів і святих, йшла по повітрю, осяяна неземним світлом. Святий Андрій, серед супроводжуючих, впізнав Іоанна Предтечу й апостола Іоанна Богослова.

Відео дня

Богородиця, ставши на коліна, почала молитися. Потім Вона підійшла до Святого Престолу, де продовжила молитву. Після чого Вона зняла зі Своєї голови Покрив, який сяяв, немов сонце, і покрила ним людей, які молилися в храмі.

Біля святого Андрія перебував його учень - блаженний Єпіфаній. Він також бачив чудесне явлення Пресвятої Богородиці.

На Святій Горі Афон цього дня відзначає панігір Свято-Пантелеймонів монастир. За традицією, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, в обителі звершується всеношне бдіння. У афонскій обителі двічі, в 1862 і 1863 роках відбулися дивовижні явлення Пресвятої Діви, подібні тому, що бачив святий Андрій у Влахерні.

Також у цей день мощі святих покровителів монастиря - великомученика Пантелеймона та Силуана Афонського переносять в соборну церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці.

У день свята Покрови Божої Матері православні християни молиться Цариці Небесній, щоб Вона покрила і благословила всіх своїм Покровом і не залишала в молитвах.