1

В інтернеті, на офіційному каналі інформаційного порталу Святої Гори Афон в  YouTube стали доступними для перегляду 4 серії відео-життєпису шанованого афонського старця Тихона (Голенкова). Фільм був перекладений на російську мову.

Перша частина фільму «Афонський старець Тихон» називається «Птах небесний». У цій серії розповідається про дитинство та юність отця Тихона. В молодості він побував на горі Синай, на Святій Землі, а потім відвідав Святу Гору. На Афоні він жив у келії Білозерка, скит Нова Фіваіда і в Карулії. Потім - на Капсалі.

Фільм унікальний також тим, що він є історичною хронікою. Зйомки Святої Гори з висоти пташиного польоту підтверджують назву першої серії: «Птах небесний».

Відео дня

Друга серія називається «Квіточка з Саду Пресвятої Богородиці». У цій частині розповідається про аскетичне життя отця Тихона на Капсалі. Ігумен монастиря Кутлумуш Хрістодул, старець Агафангел, отець Гавриїл та інші люди, які знали старця Тихона, розповідають про цей період його життя.

Третя серія «60 років на Святій Горі як один день» - про останні двадцять років життя старця Тихона.

Четверта частина «Афонський старець Тихон і Паїсій Святогорець» розповідає про зв'язок руського та грецького благочестя, про зв'язок двох шанованих старців Святої Гори. Як відомо, преподобний Паїсій, свого часу, був учнем старця Тихона.

Автори фільму також розповіли, що планується до виходу ще частина фільму - «Чудеса отця Тихона».

2

*** Тимофій Голенков, майбутній старець Тихон, народився в 1884 році в селі Нова Михайлівка, в Російській імперії. Коли йому виповнилося 24 роки, він прийшов на Афон, де оселився в келії Чесного і Животворящого Хреста Господнього, що відноситься до монастиря Ставронікіта. Він відрізнявся подвижницьким життям і духовної мудрістю, за це його називали тато-Тихон Русский або Благословенний. Серед учнів Ієромонаха Тихона був шанований святий Паїсій Святогорець. Старець Тихон помер 23 вересня 1968 року.

За матеріалами з відкритих джерел.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".