2

Ігумен афонського монастиря назвав три головних гріха і сказав, як позбутися них

12:32, 08.10.2017
3 хв.

Настоятель монастиря Ватопед архімандрит Єфрем розповів про три головні пристрасті ХХІ століття і чернечий досвіді їх зцілення.

Настоятель монастиря Ватопед архімандрит Єфрем розповів про три головні пристрасті ХХІ століття і чернечий досвіді їх зцілення.

Гріх користолюбства

«Сьогодні диявол опанував світом. Є особливі біси, які представляють людині увесь світ, змушуючи її займатися користолюбством, тому у світі присутня постійна користь. Духовно хвора людина постійно усього хоче і хоче, і не насичується. 

Відео дня

Святі отці Церкви завжди знали, що людина після падіння розбещена, і що природа людська завжди тягнеться до матерії і насолоди.

Користолюбство - це велика пристрасть людства, від якої головні ліки - чеснота відречення від земних благ. У чернецтві саме це є першою і обов’язковою умовою для людини, яка хоче присвятити своє життя Господу», - розповідає ігумен Ватопеда.

Гріх содомії

«Світ поглинає гріх содомії - служіння плоті. Масштаби цього гріха сьогодні настільки великі, що люди просто потопають у цьому тілесному гріху. А зцілює цей гріх, який очорнює людську сутність, монах своїм дівством і цнотою. 

Для світу сьогодні дуже важлива тема дівства. Цнотливий - не тільки той, хто утримується від жінок.

Василь Великий говорив прекрасну річ: «Жінку не знаю, але незайманим не є». Чому він говорив це? 

Щоб підкреслити, наскільки важливою є цнота сердечна. Вона є абсолютною і досягається тільки благодаттю Божою. І монах, який у всіх відносинах краща істота Бога, подвизається і благодаттю Божою стає настільки чистим і цнотливим, наскільки це може вмістити людська природа».

Гріх гордині

«Сьогодні знаменита гординя і егоїзм панують усюди. Сьогодні люди вірять у свій помисел, маючи велику самовпевненість. Тому приходить монах, який уподібнюється повністю Христу в цьому світі і виконує роль того, хто кається. 

Це дуже важливо: безгрішний Богочоловік Христос прийшов у світ, щоб не тільки словом сказати, як лікувати розбещену людську природу, а й своїм життям показав це. І говорив Христос: «Хто навчить інших, той великим назветься у Царстві Небесному».

Ліки від гордині - це послух. Тому у чернецтві не існує людської сентиментальності. У чернецтві чистий Христоцентризм - у всіх його виявах. Тому що монах несе послух заради Христа. 

І старець, який дає ченцеві послух, не хоче переконувати його виконати його особисту волю, а намагається переконати ченця ототожнити свою особисту волю із волею Божою. Послухом ми позбавляємося від гордині і очищенням свого серця пізнаємо Христа», - вчить афонський старець.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся