1

Чудотворні ікони Святої Гори: "Услишательниця"

18:36, 06.10.2017
2 хв.

Образ Пресвятої Богородиці «Услишательниця» знаходиться на Святій Горі Афон в обителі Зограф.

Православні християни 5 жовтня (за новим стилем) молилися перед іконою Божої Матері «Услишательниця».

Образ Пресвятої Богородиці «Услишательниця» знаходиться на Святій Горі Афон в обителі Зограф.

Згідно з Переданням, історія образу пов'язана зі святим Космою Афонським (кінець XIII - початку XIV століття). Святий жив у монастирі Зограф.

Відео дня

Одного разу в Ватопеді, куди він прийшов разом з братією своєї обителі на панігір, він побачив Жінку. Косма зніяковів від цього явління, бо, як відомо, жінкам заборонено відвідувати Святу Гору. Він розповів про явлення своєму духівнику - досвідченому старцю, який сказав, що ця Жінка - Сама Пресвята Богородиця.

Через деякий час, святий Косма залишився один у храмі після богослужіння. Він так молився біля ікони Пресвятої Богородиці: «Пресвятая Богородице! Помолися Сину Твоєму і Богу, щоб Він настановив мене на шлях порятунку!». Тоді ж почувся голос Божої Матері, що виходив від цієї ікони: «Сину і Боже Мій! Навчи раба Твого Косму, як йому врятуватися». І відповідь на молитву до Пречистої: «Нехай віддалиться з монастиря в мовчання».

Святий Косма так і зробив - пішов у пустелю, оселився в печері і вів аскетичний спосіб життя. Він удостоївся дару чудотворення.

Ікону, від якої виходив голос, який повелівав святому піти, стали називати «Услишательниця».

Ікона зберігається у вівтарі соборного храму в обителі Зограф. Списки ікони, які також прославилися, як чудотворні, зберігаються в православних храмах по всьому світі.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся