3

Косма Зографський - афонський святий, у келії якого являвся Господь, а ховати його прийшли тварини

12:15, 05.10.2017
3 хв.

Православні християни 5 жовтня (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Косми, відлюдника Зографського. Життя цього афонського святого було сповнене дивовижними подіями.

Православні християни 5 жовтня (за новим стилем) відзначають день пам'яті преподобного Косми, відлюдника Зографського. Життя цього афонського святого було сповнене дивовижними подіями.

Святий Косма народився в Болгарії в знатній сім'ї. У дитинстві він вивчив грецьку мову. Коли хлопець виріс, батьки хотіли оженити його, але Косма потайки втік на Святу Гору.

Святому диявол підготував спокусу - перед хлопцем з'явилась протока, так що Афон - постав як острів, повністю відділений від материка і тому святий так молився Богу, щоб потрапити на Афон: «Господи Іісусе Христе! Заради Всенепорочної Твоєї Матері відкрий мені дорогу, по якій бажаючі пустельнього життя на Святій Горі приходять до неї». Тоді ж він побачив суходіл, подякував Господу і Богородиці.

Відео дня

На Афоні він зупинився в монастирі Зограф, де прийняв чернецтво. Через деякий час він став екклесіархом (старшим паламарем). Одного разу, на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці у Ватопеді, куди також прибули братія із Зографа, Космі явилася Божа Матір. Під час богослужіння Косма молився перед іконою Божої Матері, щоб Пресвята наставила його на шлях порятунку. В цю мить він почув голоси:

- Сину і Боже Мій! Навчи раба Твого, як врятуватися йому.

- Нехай віддалиться з монастиря, в мовчання.

З благословення настоятеля, Косма пішов в одну з пустинь і оселився в печері, яку сам зробив у скелі. З вікна його житла відкривався вид на монастир. Святий отримав від Господа дар передбачення і прозорливості.

Одного разу до святого прийшли ченці з Хіландара. Вони сховали вино в лісі, сподіваючись на зворотній дорозі його випити, але святий побачив їх наміри і викрив ченців. Він сказав, що у вино таємно вповзла змія і пустила в нього свою отруту. На зворотному шляху святогорці, дійсно, виявили змію у вині.

Одного разу святий сильно захворів, і під час хвороби, захотів риби. І Бог утішив його. Святому Космі раптом з'явився пустельний орел, який, спустився до печери і поклав там свіжу рибу. Недалеко жив старець Христофор. Він мив рибу, яку й відібрав у нього орел. Святий Косма почув голос, що повеліває залишити частину риби для старця Христофора, так як це його власність. Наступного дня Христофор прийшов до святого і розповів, що рибу, дійсно, викрав у нього орел.

Перед смертю святого Косму сильно побили біси. Перед самою смертю йому явився Господь і сказав, що він отримає нагороду на небесах за муки, яких зазнав від бісів. У момент появи Христа святому, біля келії знаходився старець Христофор, який чув, що преподобний розмовляє з Кимось. Коли голоси стихли, старець зайшов до келії, але не побачив у ній Гостя. Тоді святий сказав, що його відвідав Христос. Він також попросив залишити його одного.

Через деякий час старець знову відвідав святого і застав його при смерті. Святий розповів, що на нього знову напав диявол. Через три дні, 5 жовтня, 1323 року преподобний Косма помер.

На похорон святого прийшла вся братія монастиря Зограф. Звірі та птахи також прийшли на поховання та обступили труну й дивилися на тіло святого. Коли труну опустили в землю - святогорці стали кидати в могилу землю, а кожна тварина видала скорботний звук. По завершенні поховання звірі пішли.

Через 40 днів братія прийшли в печеру святого, звершили там всеношну й відкопали труну, щоб перенести мощі святого в обитель. Але їх там не виявилося. Де вони спочивають - і до цього дня знає лише Господь.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся