1

Ігумен афонського монастиря - про те, в яких випадках штучне запліднення допустиме, а коли це гріх

01:51, 03.10.2017
2 хв.

Прогрес сучасної медицини призвів до появи нових репродуктивних технологій, за допомогою яких лікарі здійснюють штучне зачаття поза материнської утроби. 

- Іноді для процедури штучного запліднення лікарі використовують донорські клітини третьої людини. Чи можна йти батькам на такий крок заради майбутньої дитини?

- Ми не можемо сім’я одного чоловіка садити у черево дружини іншого чоловіка, так само як і використовувати третю жінку для дитини двох батьків. Тому що порушується чистота шлюбу. А, коли ця дитина виросте, і з'ясується, що її батько - не її батько, у сім'ї почнуться проблеми. 

Навіть, коли батьки всиновлюють дитину, діти потім починають чинити опір, повставати. Однак усиновлення - це прояв милосердя і добрих помислів, а не примха. Іти ж на такий крок заради примхи недобре, тому що ці діти потім стануть причинами багатьох проблем. 

Відео дня

Тому дуже важливо при штучному заплідненні зберігати чистоту шлюбу.

2

- За останній час у багатьох країнах сильно впала народжуваність, тому розвиток репродуктивних технологій підтримується на державному рівні. Чи припустиме штучне зачаття для вирішення глобальних демографічних проблем у світі?

- Демографічна проблема суспільства - це продовження його духовної проблеми. Це проблема людей, у яких немає віри в Бога, і які дивляться на речі логічно. Логічно двічі два буде чотири. А богословськи двічі два це десять тисяч і п'ятнадцять тисяч. 

Тому що за допомогою віри людина виходить за рамки, вона не приземлена і байдужа до проблем земних. Не маючи ж сили віри, яка передбачає, що існує сила надприродна, Божественна, люди просто бояться заводити дітей сьогодні.

Як міркує людина: «У мене немає зарплати, як же я зможу покривати витрати на своїх дітей?». Але коли є віра у Бога, людина живе тим, що говорить їй Христос. Птахи не садять зерна, однак Отець наш Небесний їх годує. 

Так само і багатодітні родини, які живуть бідно, Він благословляє і посилає прожиток.

Підготувала Дарина Чугаєвська за відеоматеріалами на YouTube.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся