1

Афонський монах - про кращий подарунок для Бога: Господь завжди чекає на нас, як би ми далеко не пішли від Нього

11:09, 02.10.2017
3 хв.

Архімандрит Григорій, ігумен афонського монастиря Дохіар розповів про те, чому святі називали себе великими грішниками, як потрібно правильно очищати хрестинну сорочку, і який подарунок людина може принести у дар Богу.

Архімандрит Григорій, ігумен афонського монастиря Дохіар розповів про те, чому святі називали себе великими грішниками, як потрібно правильно очищати хрестинну сорочку, і який подарунок людина може принести у дар Богу.

Про кращий подарунок для Бога

«Один святий старець подвизався у Віфлеємської печері на Святій Землі, щоб віддатися молитві Господу. І, коли він молився, стали йому приходити у голову різні думки: «Ось земля принесла Господу цю печеру, у якій я подвизаюся. Небеса принесли Господу зірки. Ангели співають для Господа свої ангельські пісні. А що ж ми, люди, можемо принести Господу?». І подумавши про це, святий почув голос у печері: «Свої гріхи принеси ти мені!».

Відео дня

Найбільший подарунок, який ми можемо зробити Богу - це принести свої гріхи, про які каємося. Тому що тільки Він зможе забрати всю тяжкість наших земних гріхів. Усі ми повинні прийти до покаяння і таїнства сповіді».

Про Страшний суд

«На Афоні жив один дуже праведний старець, який був прикладом благочестя для всіх ченців. Ми запитували у нього: «Як ви себе почуваєте, отче?». Він відповідав: «Відчуваю себе великим грішником, але при цьому не втрачаю надії на порятунок». Він ніколи не говорив про різницю між ним і молодими ченцями, або про більш праведне чернече життя по відношенню до мирян, щоб не принизити їх. Старець завжди знаходив слова розради і для того, хто підноситься над землею своїми вчинками, і для занепалого, і говорив: «Різниця між людьми стане очевидною лише під час Другого Пришестя Господнього. А в цьому житті далеко не завжди ясно, хто святий, а хто грішний».

Хочемо ми цього чи ні, але Господь прийде і буде судити всіх людей. Тому ми повинні звільнитися від вічного вогню гріха і жити за законом любові. І на фундаменті цього закону любові Господь буде судити всіх нас, і це і є людинолюбство і милостиня Бога до нас».

2

Про те, як очистити хрестинну сорочку

«Коли над людиною чинять таїнство хрещення, на неї надягають нову чисту сорочку як символ очищення душі. Але ми не можемо зберігати одяг, у якому хрестилися, чистим усе життя. Будь-яка сорочка брудниться, рветься, зношується від часу, і ми відчуваємо потребу в новому одязі. Покаяння ж очищає наш одяг, у якому ми приймали хрещення. Тому що покаяння - ніщо інше як оновлення таїнства хрещення. Якби Господь не затвердив таїнства покаяння, ніхто б на землі не зміг урятуватися.

Пророк сказав: «Якби ми жили на землі навіть один день, ми б і в цей день згрішили». Господь знає, що всі ми грішні, але Він чекає, щоб ми до нього повернулися. Господь завжди буде нас приймати і прощати. Як би далеко ми не пішли від нього, як би ми низько не впали, Він нас завжди простить і прийме до себе».

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся